Aarhus skruer op for klimaindsatsen

Landets næststørste kommune opretter et helt nyt, ambitiøst klimaforvaltningsområde med 55 medarbejdere, der skal realisere markante forandringer indenfor bl.a. infrastruktur, energiforsyning og ressourceforbrug.
Byrådet i Aarhus har besluttet at sætte byens klimaindsats op i et højere gear og etablerer nu et helt nyt forvaltningsområde for Klima og Energi. Foto: Getty Images
Byrådet i Aarhus har besluttet at sætte byens klimaindsats op i et højere gear og etablerer nu et helt nyt forvaltningsområde for Klima og Energi. Foto: Getty Images

Aarhus Byråds ambitiøse målsætning om at gøre Aarhus CO2-neutral i 2030 kræver flere kræfter. Derfor gør direktør i Teknik og Miljø, Henrik Seiding, nu klar til at ansætte en klimachef i en nyoprettet stilling.

– For at opfylde byens klimaambitioner bliver vi nødt til at skabe rammerne for nogle helt grundlæggende forandringer i vores transportmønstre, energiforsyning og ressourceforbrug. Derfor placerer vi nu rollen som byens klimachef helt centralt i Teknik og Miljø med ansvar for at drive nogle grundlæggende forandringer i den måde, vi indretter vores energisektor, den cirkulære affaldshåndtering og vores infrastruktur på, siger Henrik Seiding.

Læs også: Rådmand: Sådan skal trafikeret torv blive en grøn oase midt i Aarhus

Byrådet besluttede for to uger siden at rette alle klimafondsmidler mod indsatser, som direkte begrænser CO2-udledningen i Aarhus, eller som mærkbart reducerer kommunens forbrugsbaserede udledninger.

Samtidig bestilte byrådet en ny, grøn mobilitetsplan, der skal tage livtag med trafikkens store andel af aarhusianernes klimaaftryk. Politikerne har også bedt om, at Teknik og Miljø skaber rammerne for et biomassefrit og CO2 neutralt aarhusiansk energi- og varmesystem.

Læs også: Forsker advarer: Byernes grønne oaser øger klimaforandringer

CO2-fangst fra skorstene

Derfor er Henrik Seiding nu gået i gang med at forberede et helt nyt forvaltningsområde for Klima og Energi, som en nyansat klimachef skal lede. Området vil bl.a. skulle skabe rammerne om fremtidens energiparker og CO2-fangst fra skorstenene på forbrændingsanlægget i Lisbjerg. Det nye område får 55 medarbejdere, der skal realisere forandringerne.

– Der er mange ting i gang, men byrådet har sendt et meget klart signal om, at hastigheden skal op på realisering frem for mobilisering af aarhusianerne. De er klar! De venter blot på, at vi skaber de rammer, som gør det nemt og attraktivt at handle klimavenligt, siger Henrik Seiding.

Relateret indhold