500 dage uden ulykker på stor byggeplads

Med et skærpet fokus på tæt samarbejde med byggeledelsen og daglige risikovurderinger kan NCC nu fejre milepælen - 500 dage uden ulykker på byggeriet af Amagerværkets nye biofyrede kraftværksblok.
NCC er ansvarlig for at drive den 200.000 kvadratmeter store byggeplads med en skurby på mere end 230 skurvogne. Foto: NCC.
NCC er ansvarlig for at drive den 200.000 kvadratmeter store byggeplads med en skurby på mere end 230 skurvogne. Foto: NCC.

HOFOR kunne for nylig fejre rejsegilde på byggeriet af deres nye flisfyrede kraftværksblok, BIO4, og nu kan NCC fejre 500 dage uden ulykker på det storstilede byggeprojekt. Anlægsentreprenøren er ansvarlig for at drive den 200.000 kvadratmeter store byggeplads med en skurby på mere end 230 skurvogne, og har desuden byggemodnet arealer på Amagerværket ved at sikre infrastrukturen i jorden til spildevand, vand og varme foruden flere kilometer højspændingskabler, inden de efterfølgende entreprenører på projektet kunne gå i gang med at bygge.

Dermed står resultaterne i NCC’s entreprise på BIO4 i kontrast til den øvrige danske bygge- og anlægsbranche, der ifølge Arbejdstilsynet har dobbelt så mange arbejdsulykker per ansat, som på det øvrige danske arbejdsmarked.

Sikkerhedskravene på et kraftværk, der er i drift, er meget skrappe, så der er ikke plads til slinger i valsen.

Projektchef Bo Møller Christensen NCC

– Det er en milepæl, vi er meget stolte af. Sikkerhedskravene på et kraftværk, der er i drift, er meget skrappe, så der er ikke plads til slinger i valsen. Undergrunden er fyldt med et hav af kabler, og vi skal være særdeles påpasselig med ikke uforvarende at komme for tæt på kabler med høj spænding, når vi graver, siger Bo Møller Christensen, der er projektchef i NCC.

Tæt samarbejde

For at undgå ulykker holder NCC daglige møder med byggeledelsen, hvor man i fællesskab diskuterer, hvilke opgaver der skal prioriteres, hvilke risici og uklarheder der er forbundet med en opgave, samt hvordan den sikkerhedsmæssigt bedst skal løses.

– Vores opgave er at drive byggepladsen så problemfrit som muligt. Projektet er meget anderledes end de projekter, vi ellers løser, fordi kompleksiteten er voldsom stor, og planlægnings- og udførelsesperioden er lille. Det stiller store krav til os og vores samarbejde med HOFOR og de mange interessenter, der er involveret i projektet, så vi klarer opgaverne, uden at nogen kommer til skade, forklarer Bo Møller Christensen.

Han fortæller, at NCC med kort varsel kan få stillet en opgave om i løbet af en nat at etablere et ekstra underjordisk højspændingskabel i en bygning, der er under opførelse, så entreprenørens arbejde kan fortsætte næste dag.

Samtidig er NCC’s egne håndværkere klædt godt på til opgaverne.

– Vores håndværkere har været på projektet fra start. Det er faste teams, der har en stærk sikkerhedskultur, der betyder man tør sige fra ved potentielt farlige situationer og stoppe produktionen. Det er en afgørende faktor i at skabe et sikkert arbejdsmiljø, siger Bo Møller Christensen.

Den nye kraftværksblok, der skal fyre med bæredygtig biomasse, begynder de første deltests allerede i år og forventes i fuld drift i løbet af fyringssæsonen 2019/2020.

Bo Møller Christensen er projektchef i NCC og ansvarlig for at drive byggepladsen på Bio 4. Foto: NCC.
Bo Møller Christensen er projektchef i NCC og ansvarlig for at drive byggepladsen på Bio 4. Foto: NCC.

Relateret indhold