2500 flere byggejob

Der er kommet 2.500 flere i job i bygge- og anlægsbranchen i 1. halvår af 2017.
Jobfesten fortsætter - også i byggeriet. Foto: Niels Johan Juel Jensen.
Jobfesten fortsætter - også i byggeriet. Foto: Niels Johan Juel Jensen.

Ifølge Danmarks Statistik steg den sæsonkorrigerede beskæftigelse i årets første seks måneder med 22.000 lønmodtagere.

Heraf er omkring 2.500 job inden for byggeriet. I juni blev der skabt 4.000 nye lønmodtagerjob, hvoraf cirka 400 er i bygge og anlæg.

Det flugter fint med Dansk Byggeris konjunkturprognose fra foråret, som peger på jobfremgang, men i lidt lavere tempo end i 2016.

– Byggeriet er en af de vigtigste motorer i opsvinget, og når der er fremgang i byggeriet, skabes der også job i mange følgeerhverv. I øjeblikket er det især boligbyggeri, energirenoveringer og hospitalsbyggeri, der står stærkt i billedet, siger Dansk Byggeris cheføkonom Bo Sandberg.

– Efter en jobfremgang på fire procent i 2016 forventer Dansk Byggeri en jobvækst i byggeriet på omkring tre procent i både 2017 og 2018, og det kan branchen godt håndtere med rettidig omhu, mener Bo Sandberg.

Jobfesten fortsætter

– Der er for tiden en vældig positiv udvikling i dansk økonomi blandt andet med bedring i privatforbruget samt på boligmarkedet og med kernesunde offentlige finanser. Det er dog fortsat arbejdsmarkedet, der udgør den allerstørste solstrålehistorie, hvilket er tiltrængt oven på en årrække med lav økonomisk vækst – og oven på en sløj dansk sommer, siger Bo Sandberg.

Der er nu 155.300 flere beskæftigede end i foråret 2013, da bunden blev nået efter finanskrisen.

Dansk Byggeri ser positivt på fremtiden, men de mener, at man der skal gøres en indsats.

– 2017 og 2018 tegner lyst for arbejdsmarkedet og for dansk økonomi. Men på lidt længere sigt er der brug for at opruste arbejdsstyrken både antalsmæssigt, og hvad kvalifikationer angår. Ellers risikerer vi, at opsvinget løber tør for kvalificeret arbejdskraft tidligere end nødvendigt. Derfor er det også vigtigt, at VEU-Trepartsaftalen og efterårets reformværktøjskasse har fokus på at fintune arbejdsstyrken, siger Bo Sandberg.

2017 og 2018 tegner lyst for arbejdsmarkedet og for dansk økonomi. Men på lidt længere sigt er der brug for at opruste arbejdsstyrken både antalsmæssigt, og hvad kvalifikationer angår.

Relateret indhold