Tre nominerede kæmper om Innovationsprisen

Det bliver enten bæredygtige skure, ventilation, der dræber virus, eller et koncept for facaderenovering, der løber med Energiforum Danmarks Innovationspris 2021.
Næste Skure. Foto: Jonathan Weimar.
Næste Skure. Foto: Jonathan Weimar.

Ud af et stærkt felt af indstillede er tre nominerede udpeget til innovationsprisen. Og det har været en svær opgave for Udvælgelseskomiteen, fortæller formand for Energiforum Danmark, Heine Knudsen, der er meget imponeret over niveauet hos de mange visionære bud.

– De tre nominerede lever alle på fineste vis op til prisens kriterier; de bidrager til at fremme den grønne omstilling gennem en ny ide, et nyt produkt eller koncept. Det glæder mig, at de tre nominerede taler ind i to vigtige trends i branchen. Dels indeklima- og sundhedsdebatten, som fylder mere og mere i bygningsdriften og energioptimeringen, og dels behovet for at bygge med lavere CO2-aftryk og med en mere holistisk tilgang, hvor flere funktioner kombineres. Jeg er meget spændt på hvilken af de tre løsninger, der løber med sejren, siger han.

Energiforum Danmarks bestyrelse har udvalgt de tre nominerede blandt andet, fordi deres løsning understøtter Energiforum Danmarks vision om, at bygninger med intelligent energiudnyttelse og rum til trivsel bliver kernen i fremtidens helhedstænkte, fossilfrie samfund.

De tre nominerede

– Næste Skure er arkitekttegnede, industrialiserede og skalerbare kvalitets skure af genbrugsmaterialer til hele ejendomssektoren og til konkurrencedygtige priser. De sparer en CO2-udledning på hhv. 0,48 og 3,1 kg CO eq pr m2/år igennem hele levetiden sammenlignet med det typiske træskur og det typiske stålskur. I alt akkumuleres besparelsen til et gennemsnit på mellem 3-18 Tons CO2 eq. pr skur. Desuden udgør Næste Skure sociale rum i boligforeningerne, der ud over at ‘nudge’ en brugeradfærd også skaber konkrete overdækkede og naturligt ventilerede rammer for sociale arrangementer. På skolerne benyttes bygningerne også som læringsrum, skolebod, ‘natur-skur’ og såkaldte ‘verdensmålsrum’ for læring.

Northern Light. Foto: Nordicco.
Northern Light. Foto: Nordicco.

– Northern Light er en patenteret løsning, som adresserer to af verdens forestående udfordringer i forhold til klima og sundhed. Produktet kombinerer de to kendte teknologier, HVLS-ventilation og kunstigt UVC-lys. På denne måde kan Northern Light sikre en bedre energiudnyttelse og samtidig eliminere luftbårne bakterier og vira herunder coronavirus.

– Med den Multifunktionelle gårdfacade (DMG) i Klimakarréen er der blevet udviklet en række løsninger til, hvordan ældre karré-ejendomme kan energioptimeres bæredygtigt i et totaløkonomisk rentabelt projekt. Løsningen etablerer et godt indeklima og øget livskvalitet opnås blandt andet ved god ventilation, isolering, frisk luft og tilstrækkeligt med dagslys. DMG er en bæredygtig løsning, med høj arkitektonisk og teknisk kvalitet og med potentiale til at blive det fremtidige fundament for renovering af den eksisterende bygningsmasse, især der hvor bygningens arkitektoniske kvalitet ikke muliggør omfattende ændringer på gadefacaderne.

Den Multifunktionelle gårdfacade. Foto: Københavns Kommune.
Den Multifunktionelle gårdfacade. Foto: Københavns Kommune.

Den 27. oktober præsenterer de tre nominerede deres løsninger for ca. 150 deltagere på Netværkskonferencen 2021. Konferencen foregår på Innovationsfabrikken i Kolding, og her udpeges vinderen af publikum og et dommerpanel bestående af Mads Lyngby Petersen fra EUDP-programmet, Massimo Pizzol fra Aalborg Universitet og Noor Meng fra Next Step Challenge.

Relateret indhold