Stor skuffelse: Ikke ét bud på havvindmølleparker i Nordsøen

Energistyrelsen har ikke modtaget bud på nogen af de tre havvindmølleparker i Nordsøen, der havde budfrist i går. Energistyrelsen skal nu i dialog med markedet for at undersøge hvorfor.
Havvindmøller.
De tre havvindmølleparker i Nordsøen udgør en delmængde af det samlede udbud af i alt 6 gigawatt, som blev åbnet d. 22. april 2024. Genrefoto: Gettyimages.

Det var en del af danmarkshistoriens største udbud af havvind af i alt 6 GW, men da budfristen på tre parker i Nordsøen på minimum 3 gigawatt havvind udløb torsdag d. 5. december, havde Energistyrelsen ingen bud fået.

I næste uge begynder Energistyrelsen en markedsdialog for at undersøge den manglende interesse i de tre parker:

– Det er et meget skuffende resultat – og slet ikke det, der var forventningen, da vi indgik havvindsaftalen, siger klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard.

Læs også

Største havvindsudbud: Tættere på at blive Europas grønne kraftcenter

Ministeren siger videre:

– Omstændighederne for havvind i Europa har ændret sig markant på relativt kort tid med bl.a. store pris- og rentestigninger. Der kan være mange forklaringer på dagens resultat, og derfor har jeg bedt Energistyrelsen gå i grundig dialog med markedsaktørerne.

– Dagens resultat giver selvsagt ikke grobund for stor optimisme for de næste tre parker, men der kan være andre aktører og forretningsmodeller i spil, og det svar kender vi først til april. Lad mig gøre det helt klart. Der skal bygges mere havvind i Danmark. Det var regeringens målsætning i går, og det er det også i dag.

I udbudsmaterialet krævede staten bl.a. 20 % statsligt ejerskab og en fast årlig koncessionsbetaling over 30 år for retten til at benytte havarealet.

Ønsker ny budrunde hurtigst muligt

Et af de tre planlagte steder, hvor altså ingen projektudbyder var interesseret i at opstille de statslige havmøller, var ud for Hvide Sande. Til stor ærgrelse for borgmester i Ringkøbing-Skjern Kommune, Hans Østergaard.

Han peger på, at den grønne energi fra havvindmøllerne er nødvendig, hvis Danmark skal nå at reducere CO2-udledningen med 70 % inden 2030:

– Jeg er ærgerlig over, at havmøllerne nu bliver forsinket, men jeg noterer mig, at klima-, energi- og forsyningsministeren har bedt Energistyrelsen om at gå i dialog med udbydere som tidligere har vist interesse for at opstille vindmøller i Nordsøen.

– For mig at se er det hævet over enhver tvivl, at staten er nødt til at sende havmølleparkerne i Nordsøen ud i endnu en budrunde. Og gerne meget hurtigt, siger borgmesteren.

Læs også

Energikomet massefyrer i 2024: ”Vi skal tilbage til det, vi var rigtig gode til”

Energistyrelsen har endnu ikke meddelt om eller hvornår, der kommer en ny budrunde på de op til 3 GW havmøller i Nordsøen.

Anden del af udbuddet, som omhandler områderne Kattegat, Kriegers Flak II og Hesselø, har budfrist d. 1. april 2025. Det sker som opfølgning på den politiske aftale om udbudsrammer fra foråret 2023.

Relateret indhold