Parcelhuse er ude i kulden ved energirenovering

Renovering med fokus på energieffektivisering af parcelhuse på landet kan ofte ikke svare sig, lyder det fra Dansk Energi.
Nikolaj Rasmussen er konsulent ved Dansk Energi. Foto: Anders Melchiorsen.
Nikolaj Rasmussen er konsulent ved Dansk Energi. Foto: Anders Melchiorsen.

Knap 200.000 bygninger i Danmark har energimærke E eller værre. Af dem er mange af dem parcelhuse i Udkantsdanmark opført mellem 1960-80. Normalt er der stort potentiale i at tænke energieffektivisering ind ved renovering af bygninger, men i tilfældet med parcelhusene i yderområderne er problemet er, de ikke er attraktive at bo i.

– Yngre mennesker gider ikke at bo parcelhuse i Udkantsdanmark. De vil bo i byerne, sagde han.

Man får simpelthen ikke pengene hjem igen.

Nikolaj Rasmussen – Dansk Energi

Han talte ved Energiforum 2018 i Nyborg, hvor rådgivere, byg- og driftsherrer, leverandører og entreprenører var samlet for at få høre om muligheder og nye løsninger for energieffektivisering.

Gamle villaer

De 40-60 år gamle parcellhuse i yderområderne kan ofte have gavn af renoveringer, hvor energieffektivisering bliver tænkt ind, men renoveringen kan ofte ikke betale sig.

– En renovering med fokus på energieffektivitet kan nemt koste over 300.000 kroner i et typisk parcelhus. I Udkantsdanmark kan den udgift være en stor del af af huset værdi, og så kan det ikke betale sig. Man får simpelthen ikke pengene hjem igen, sagde Nikolaj Rasmussen.

Tendensen er, at folk i stigende grad flytter ind til byerne. Tal fra Dansk Energi viser, at der i årerne frem mod 2040 vil ske en kraftig stigning i folk, der kommer til at bo i etageejendomme og et tilsvarende kraftig fald i folk, der vil bo i parcelhuse ude på landet. Nikolaj Rasmussen er, med energibesparelsesbriller på, positiv over udviklingen.

– I det samlede energibillede er det fornuftigt, at vi vil bo tæt, sagde han.

Relateret indhold