Omdanner bygninger til energibatterier og vinder innovationspris

Partnerskabet mellem EG og Fusebox løber med Energiforum Danmarks Innovationspris 2022 for en løsning, der reducerer CO2-udledningen ved at balancere efterspørgsel og produktion af vedvarende energi.
Det er femte år i træk, at Energiforum Danmark uddeler Innovationsprisen. Årets vinderløsning gør strøm tilgængelig på de rigtige tidspunkter. Illustration: EG og Fusebox
Det er femte år i træk, at Energiforum Danmark uddeler Innovationsprisen. Årets vinderløsning gør strøm tilgængelig på de rigtige tidspunkter. Illustration: EG og Fusebox

Softwarevirksomheden EG og den nordiske start-up Fusebox er gået sammen om en løsning kaldet Fusebox Virtual Power Plant, hvor man som bygningsejer kan stille sine bygninger til rådighed for elnettet.

Det indbringer dem nu årets Innovationspris fra Energiforum Danmark.

– Når bygninger bliver batterier, bliver elproduktionen grønnere og elforbruget udleder mindre CO2. EG og Fusebox er gået sammen om et solidt bud på, hvordan vi kan udnytte den vedvarende energi i et virtuelt kraftværk. Det ligger jo lige til højrebenet, at vi skal sørge for, at strømmen gør gavn der, hvor der er brug for den, så den ikke går tabt. Det er smart, bæredygtigt og lige til højrebenet, siger Energy Clusters Gitte Wad, der er en del af det dommerpanel, der har tildelt Innovationsprisen 2022 til EG og Fusebox.

Støtter omstillingen til en fossilfri fremtid

Helt overordnet kan Fusebox Virtual Power Plant, der vil være tilgængelige i slutningen af 2023 for danske kunder, forklares således:

Den vedvarende energi produceres ikke altid på samme tid, som den skal bruges – og ved at lade bygninger indgå som en aktiv part af el-systemet, bliver elproduktionen grønnere og elforbruget udleder mindre CO2.

Kort sagt er den fælles løsning et virtuelt kraftværk, der gør det muligt for kunder at modtage betaling, hvis de f.eks. kan undvære strøm eller begrænse deres forbrug i 30 minutter i spidsbelastningsperioder. Dermed kan andre får adgang til strømmen.

Løsningen reducerer CO2-udledningen, hjælper med at forbruge energien på de rigtige tidspunkter og dermed støtter omstilling til en fossilfri fremtid.

– Og her bliver det spændende. For ved at stille sine bygninger til rådighed for elnettet, bliver man ikke blot grønnere – man får også penge for det, forklarer Rasmus Gorm Pedersen, senior sales executive fra EG Utility.

Han tilføjer:

– Samarbejdet med Fusebox passer perfekt ind i det danske marked med de udfordringer og den parathed vi ser nu. Både det offentlige og de private virksomheder er nu smertefuldt bevidste om, at de skal have reduceret deres energiregning.

Forbruger energien på de rigtige tidspunkter

I løsningen findes også digitale assistenter, der kan beregne potentialerne i bygninger med hjælp fra data fra forsyningsselskaberne og dernæst beregne egnetheden af bygningerne til at indgå i planlægningen.

Her udregnes værdien af løsningen, som automatisk lægges ind i den digitale energiledelsesplatform. De virtuelle kraftværker kan leveres som en samlet løsning, hvor man kan udnytte de svingende spotpriser eller opsætte batterier i bygningen.

EG’s senior vice president Rasmus Dalby Martinussen udtaler:

– Vi er stolte af at have en løsning, der både reducerer CO2-udledningen, hjælper med at forbruge energien på de rigtige tidspunkter og er med til at støtte omstillingen til et fossilfrit samfund. Og derudover er det noget, der kommer til at give effekt allerede i 2023 CO2-regnskaberne.

Fusebox og EG vandt årets innovationspris i direkte konkurrence med de øvrige finalister fra Simplewire (en digital løsning, der sikkert identificerer elementer i en installation) og Lindinvent (behovsstyret ventilation, varme, belysning og solafskærmning i et samlet system).

Relateret indhold