Pyrolyseteknologi kan hjælpe med at mindske CO2-udledningen fra bl.a. landbruget.
Derfor giver den nye Fonden for Retfærdig Omstilling nu 70 mio. kroner til to nordjyske pyrolyseprojekter, der skal være med til at levere grøn energi gennem udnyttelse af bl.a. biomasse.
Vesthimmerlands Biogas ved Farsø får op til 33 mio. kroner og skal i samarbejde med Circlia Nordic opføre et HTL-testanlæg (Hydro Thermal Liquefaction). Her bliver udnyttelsen af biomasse optimeret gennem yderligere energiproduktion, som bliver anvendt til f.eks. at opgradere den gødning, der bliver kørt tilbage til landmændene. Dermed bliver der skabt basis for et fuldt cirkulært bioraffinaderi.
Læs også: 50 mio. kr.: Grøn EU-fond støtter nordjysk CO2-fangst
Desuden får Vrejlev Biogas ved Vrå op til 37 mio. kroner og skal i samarbejde med Frichs Pyrolysis opføre et testanlæg baseret på flashpyrolyse. Her skal 30 ton biomasse og slam dagligt gennem pyrolyseteknologi og omdannes til at kunne levere gas og el til forsyningsnettene samtidig med, at udledningen af giftige PFAS-stoffer mindskes.
– Med projektet vil vi være i stand til at trække både mere energi ud i form af grønt brændstof og biogent CO2 samt sikre flydende grøn gødning, der medfører lavere kvælstofudledning, fortæller Bertel Maigaard, der er CEO i BioCirc.
Gennem de to projekter forventes det, at i alt 35 virksomheder modtager støtte både som rådgivning og til opbygning af test- og demonstrationsanlæg, der skal afprøve nye teknologier inden for brun bioraffinering for at modne teknologierne frem mod kommercialisering.
Over 120 mio. tilbage
Fonden for Retfærdig Omstilling er en ny EU-fond, der har til formål at afhjælpe udfordringerne med omstillingen til klimaneutral økonomi i de regioner i Europa, som har størst behov. I Danmark er Nord- og Sydjylland udpeget som støtteberettigede områder. Fonden anmodede i 2022 om ansøgninger til en indsats under temaet ‘Udvikling af brun bioraffinering såsom pyrolyse’.
Projekterne giver også støtte til forskning og udviklingsaktiviteter i samarbejde med universiteter samt støtte til kompetenceudvikling af en række medarbejdere.
Der var afsat i alt 196 mio. kroner til indsatsen, hvoraf 70 mio. kroner altså er udmøntet. De resterende midler forventes genannonceret på et senere tidspunkt.