Norden støtter op om dansk budskab: Vi skal have nationale strategier for solcelleparker

Landskabsarkitektforeninger fra Sverige, Norge, Finland, Island og Danmark har underskrevet et fælles dokument, der opfordrer politikerne til at stille helhedsorienterede krav ved etablering af solcelleparker.
Martin Hedevang Andersen, formand for Danske Landskabsarkitekter. Foto: Henriette Dan Bonde.
Martin Hedevang Andersen, formand for Danske Landskabsarkitekter. Foto: Henriette Dan Bonde.

I marts i år kom Danske Landskabsarkitekter med en opfordring til at ‘udvikle en national strategi for udviklingen af de store solcelleanlæg, der er under etablering over hele landet‘.

Dertil havde interesseforeningen udformet 10 dogmer til at sikre at få mest muligt ud af solcelleparkerne.

Nu støtter landskabsarkitektforeningerne i Sverige, Norge, Finland og Island op om dogmerne, hvormed den samlede nordiske front opfordrer til, at politikerne i de nordiske lande udvikler nationale strategier for etablering af solcelleparker.

Solcelleanlæg indpasset i et landskab ved Styding Skovvej, Haderslev. Foto: Signe Moos.
Solcelleanlæg indpasset i et landskab ved Styding Skovvej, Haderslev. Foto: Signe Moos.

Strategierne skal udstikke rammerne for de mest energi- og økonomisk fordelagtige placeringer af solcelleanlæg, der er velintegrerede i landskabet, giver lokalbefolkningen adgang til nye rekreative oplevelseslandskaber, skaber levesteder for planter og dyr, etablerer rammer for friluftsliv, tjener et undervisningsformål og resulterer i nye herlighedsværdier.

Martin Hedevang Andersen, formand for Danske Landskabsarkitekter, fortæller, at der er masser af potentialer for at skabe merværdi, når solcelleparkerne etableres i det åbne land, men at etableringen af solcelleparkerne er gået så stærkt, at disse energilandskaber befinder sig i et planlægningsmæssigt vakuum:

– Det efterlader de enkelte kommuner med en utaknemlig opgave omkring at udvikle redskaber, så kommunerne på et kvalificeret niveau kan tage stilling til de mange nye anlæg, de private energiselskaber søger byggetilladelser til. Derfor opfordrer vi i fællesskab til, at der tages politisk initiativ til en proaktiv planlægning af fremtidens solcelleparker, så den grønne omstilling af energiproduktionen ikke sker på bekostning af de landskabelige værdier, forklarer og glæder sig derfor over den fællesnordiske opbakning:

– Vi ser et behov for at etablere nationale strategier for udviklingen af solcelleparker. De landsdækkende strategier skal blandt andet sikre demokratiske processer, at vi opnår den mest hensigtsmæssige udnyttelse af ressourcerne, sikrer biodiversitet og naturkvalitet. Vi håber, dogmerne kan inspirere alle aktører til at indgå i et samarbejde – til gavn for både miljø, borgere, biodiversitet og en øget geopolitisk uafhængighed af energileverancer.

De 10 dogmer, som de nordiske landskabsarkitektforeninger har tilsluttet sig:

1: Indtænk solcelleanlæg i relevante nationale strategier eksempelvis ved at indskrive solcelleanlæggene i Planloven.

2: Udfør grundig landskabsanalyse og stil krav om æstetisk stillingtagen til skala, holistiske kvaliteter og kulturarv.

3: Afsøg mulighed for bynær placering inden det åbne land tages i brug.

4: Planlæg ud fra demokratiske principper, hvor naboer og lokalbefolkning inddrages.

5: Stil krav om naturindhold og drift, som fremmer biodiversitet.

6: Planlæg anlæg med multifunktionalitet som eksempelvis rekreative forbindelser og adgang til naturen.

7: Placer anlæg på arealer planlagt til fremtidig byudvikling.

8: Planlæg med midlertidighed, fastsæt udløbsdato.

9: Sørg for regional/tværkommunal koordinering af ovenstående krav til energiselskaberne.

10: Inddrag landskabsarkitekternes fagkompetencer.

Relateret indhold