Mindre bygningsintegreret teknologi i fremtiden

EUDP-ordningen har bidraget til udviklingen af megen bygningsintegreret teknologi og skabt en stigning i eksporten af energiteknologi. Alligevel står ordningen nu overfor betydelig reduktion.
EUDP-ordningen, der har bidraget til udviklingen af megen bygningsintegreret teknologi, står ordningen nu overfor betydelig reduktion. Foto: Colourbox.
EUDP-ordningen, der har bidraget til udviklingen af megen bygningsintegreret teknologi, står ordningen nu overfor betydelig reduktion. Foto: Colourbox.

I år er puljen til EUDP-programmet på omkring 375 mio. kr. og skal i følge regerings finanslovforslag reduceres med 86 pct., således 52,6 mio. vil være tilgængelige i 2016. Det skriver Dansk Energi.

Blandingen af privat og statslig støtte i EUDP-ordningen har bidraget til eksporten af grøn energiteknologi, der i dag er i kraftig stigning, lyder konklusionen i en ny evaluering lavet for Energistyrelsen.

Forskningsprogrammerne understøtter en sektor med 56.000 ansatte og hver femte krone af vareeksporten.

Vicedirektør Anders Stouge Dansk Energi

Evalueringen viser, at omtrent halvdelen af projekterne ikke ville være gennemført uden støtten, da risikoen derved bliver for høj.

– Det er tit nogle bredere konsortier med flere virksomheder og flere forskningsinstitutioner involveret, så der sker en spredning af viden og resultater. Og det er projekter, man ellers ikke ville få sat gang i, fordi de er for risikobetonede, siger Lars Aagaard, administrerende direktør i Dansk Energi til Politiken.

Stort behov

Som tidligere skrevet her på sitet har ordningen blandt mere støttet udviklingen og demonstrationen af solceller til røde tegltag samt bygningsintegreret solceller. Dette er projekter, som i høj grad har været afhængige af støtten fra EUDP.

Dansk Energi anklager regeringen for en kortsigtet strategi ved at skære i EUDP midlerne, da der stort behov for støtte til programmer, der får industri og forskning til at spille sammen.

– Forskningsprogrammerne understøtter en sektor med 56.000 ansatte og hver femte krone af vareeksporten. Alene eksporten af energiteknologi udgør 74,4 mia. kr., og det er en eksport, der ventes at vokse, påpeger Anders Stouge, vicedirektør i Dansk Energi, der samtidig understreger ordningens evne til at skabe vækst.

Relateret indhold