Lukker lunkent vand ud i Lillebælt: Kunne bruge det til fjernvarme

Lunkent, renset spildevand fra landets 100 største renseanlæg vil - opvarmet via varmepumper - kunne opvarme ca. 250.000 danske parcelhuse, vurderer Danva. Med de aktuelle regler lader det sig kun gøre i beskedent omfang.
Hvis 7-14 grader varmt spildevand opvarmes til 70-80 grader, kan det benyttes i fjernvarmesystemet. Det vil give en væsentlig CO2-besparelse. Foto: Jonathan Filskov/Getty Images
Hvis 7-14 grader varmt spildevand opvarmes til 70-80 grader, kan det benyttes i fjernvarmesystemet. Det vil give en væsentlig CO2-besparelse. Foto: Jonathan Filskov/Getty Images

De nuværende regler for sektorkobling mellem vand- og varmeforsyning er ikke gearet til at udnytte den grønne varmekilde, som lunkent, renset spildevand er, lyder det fra Dansk Vand- og Spildevandsforening, Danva.

Dermed går vi glip af en væsentlig kilde til grøn varme, hvis altså det lunkne spildevand bliver varmet op af en stor varmepumpe.

– Vi har en sektorlovgivning, som på ingen måde hænger sammen i en tid, hvor vi skal skære ned på CO2-udslippet. Lovene er skabt til hver sin sektor og i hver sin logik, og de matcher ikke vor tids virkelighed. Der bør være bedre muligheder for at arbejde på tværs, så der kommer flere sektorkoblinger i forhold til energi. Her er vandsektoren oplagt som leverandør, siger Lars Bonderup Bjørn, direktør i forsyningsselskabet Ewii i Trekantsområdet, til decemberudgaven af branchemagasinet Danskvand.

Temperaturen på lunkent spildevand ligger på 7-14 grader. Ved at hæve temperaturen til 70-80 grader med en varmepumpe kan det benyttes i fjernvarmesystemet og sikre varme til op til 250.000 parcelhuse. Det svarer til mere end en femtedel af alle landets parcelhuse, viser et opslag hos Danmarks Statistik.

En katastrofe

Også spildevandsselskabet BlueKolding ville gerne levere langt mere lunkent spildevand til fjernvarmenettet, men et loft i loven forhindrer dette:

Hvis selskabet skulle ønske at lave et anlæg på over 250 kW, ville det komme ind under varmeforsyningsloven.

BlueKolding har ellers i flere år drevet et mindre varmeanlæg under varmeforsyningslovens tærskel til ekstern opvarmning, nemlig til 160 ungdomsboliger i Kolding, hvortil kommer selskabets egne bygninger, og ‘det har kørt glimrende’, lyder det fra direktør Per Holm.

– Vi ville gerne mere. Det er en katastrofe, at vi er nødt til at lukke store mængder halvvarmt, renset spildevand ud i bunden af Lillebælt, fordi vi ikke må udnytte varmen i vandet. Man burde lave lovgivningen om, så absolut grøn energi får forrang, siger Per Holm til Danskvand.

Relateret indhold