Længe før mørket for alvor har sat ind, har udlejningsvirksomheden Ajos a/s allerede forsynet danske byggepladser landet over med effektiv midlertidig belysning, som sikrer byggeprojekternes fremdrift trods efterårets mørke.
Indretning og etablering af både arbejdsbelysning og orienteringslys på byggepladser udgør den største del af Ajos’ arbejde med opsætning af midlertidigt lys, og Ajos har mange års erfaring med begge områder. Aktuelt er Ajos ved at teste LED-belysning indbygget i et bånd, der kan rulles sammen efter brug og genanvendes flere gange.
Man ruller båndene ud, fastgør dem med strips, og senere skiller man koblingerne ad, og ruller båndene sammen igen. Det er det nemmeste produkt nogensinde at håndtere …
Afdelingschef Jan Frandsen, Ajos a/s
– LED-båndene er typisk 50 meter lange, og de er en meget fleksibel løsning til de lange gange og snævre steder i byggeriet, da de blot skal rulles ud. Vi har testet flere LED-bånd og har nu fundet en type, hvor vi er sikre på, at båndene kan genbruges, siger Jan Frandsen, afdelingschef for Midlertidige Installationer i Ajos a/s.
Der findes mange produkter af den type i markedet, og i løbet af de seneste par år er der kommet flere løsninger til. Men de færreste er i en kvalitet, som holder til at blive rullet op igen og igen – og genanvendt. Dermed er de ikke aktuelle for Ajos.
– I Ajos er vi meget fokuseret på bæredygtighed, og det er ikke foreneligt med Ajos’ værdier at bruge og smide væk. Nu har vi fundet den rette type, som lever op til vores formål og forventede standard, hvor vi kan genbruge materialerne mange gange. Det er et forholdsvist nyt område inden for belysning, så vi monitorerer hele tiden markedet for nye og mere innovative løsninger så vi bliver ved med at kunne tilbyde vores kunder den bedste løsning målt på bl.a. bæredygtighed og pris, siger Jan Frandsen.
En væsentlig del af opgaven med at projektere belysning på en byggeplads er, at byggepladsbelysningen efterlever Arbejdsmiljølovens bekendtgørelse om indretning af byggepladser. Heri fremgår det, at blandt andet arbejdssteder og adgangsveje skal være tilstrækkelig oplyst, så arbejdet kan foregå sikkerheds- og sundhedsmæssigt fuldt forsvarligt. Belysningen må ikke være til gene for arbejderne i form af blænding, reflekser eller varme, og så skal belysningen have en styrke på mindst 25 lux.
– Alle disse krav indgik i vores egne test af relevante produkter, og samtidig har vi testet båndenes holdbarhed i forskellige typer byggesager og vejrforhold. Nu har vi fundet frem til den innovative og bæredygtige løsning, der ligger helt i tråd med afdelingens rejse inden for bæredygtighed, hvor al belysning der udlejes i dag er LED, siger Jan Frandsen.
Set i forhold til arbejdsmiljøet er LED-båndene også en gevinst. Vægten er begrænset pr. enhed, og selve systemet er meget fleksibelt.
– En rulle med 50 meter LED-bånd vejer cirka tre kg. Vi har valgt en løsning, hvor vi kan koble flere ruller sammen samt lave forgreninger. Man ruller båndene ud, fastgør dem med strips, og senere skiller man koblingerne ad, og ruller båndene sammen igen. Det er det nemmeste produkt nogensinde at håndtere, uanset om man arbejder på et lige stræk eller omkring et hjørne. Alternativet er 8-9 LED-armaturer og tilhørende ledninger, som samlet er en meget tungere opgave, siger Jan Frandsen.