Kæmpelager dropper naturgas helt – bruger egen overskudsvarme i stedet

På Coops ferskvarelager i Brøndby skal overskudsvarmen udnyttes til opvarmning af bl.a. kontorer. Dermed kan bygningen kobles fra gasnettet. Også 70 % af Coops butikker skal dække deres varmeforbrug via egen overskudsvarme.
I stedet for at blæser varmen væk fra Coops ferskvarelager i Brøndby, vil koncernen nu udnytte varmen og derved opnå en grønnere varmeforsyning. Coop sparer også penge i processen og gør sig uafhængig af naturgassen. Foto: Coop
I stedet for at blæser varmen væk fra Coops ferskvarelager i Brøndby, vil koncernen nu udnytte varmen og derved opnå en grønnere varmeforsyning. Coop sparer også penge i processen og gør sig uafhængig af naturgassen. Foto: Coop

Store mængder overskudsvarme forsvinder hver dag op i den blå luft på Coops 35.000 kvm store lager i Brøndby, der bruger store mængder energi på at holde de ferske fødevarer nedkølede. Det skaber store mængder overskudsvarme, som ikke bliver brugt til noget i dag.

Det ønsker Coop at ændre på, så i løbet af i 2023 gennemfører Coop et energiprojekt, så overskudsvarmen bliver ledt tilbage til lagerets kontorer og levere procesvarme til lagerets kassevasker.

Overskudsvarmen vil blive ledt over i en ny varmepumpe, og når det sker, bliver lageret endegyldigt frakoblet gasforsyningen. Det giver en reduktion på 2.500 megawatttimer naturgas svarende til det årlige energiforbrug i 140 parcelhuse.

Administrerende direktør i Coop, Kræn Østergaard Nielsen, siger:

– Coop har haft stort fokus igennem mange år på konkrete løsninger til at sikre den grønne omstilling af vores branche – og det fokus fortsætter ufortrødent. Blandt andet skal alle Coops egne butikker være fossilfri i 2023 samtidig med, at Coop byder ind på regulærkraftværket for at afhjælpe elnettet, når der er spidsbelastning.

Coop har en målsætning om at blive klimapositiv i 2030, og det kan kun lade sig gøre, hvis vi investerer i energioptimeringsprojekter som det i Brøndby,' lyder det fra adm. direktør Kræn Østergaard Nielsen.
‘Coop har en målsætning om at blive klimapositiv i 2030, og det kan kun lade sig gøre, hvis vi investerer i energioptimeringsprojekter som det i Brøndby,’ lyder det fra adm. direktør Kræn Østergaard Nielsen.

Stort potentiale

Brøndby ferskvarelager bliver den første lokation i Coop, der udnytter overskudsvarme og bliver 100 % selvforsynende med varme. Med koncernens +1.000 dagligvarebutikker samt seks distributionscentre er potentialet for at udnytte overskudsvarme enormt.

Arkitekt- og ingeniørrådgiveren Sweco bistår Coop i hele processen med rentabilitetsanalyse, konsekvensanalyse, myndighedsarbejde og implementering. Sweco estimerer, at Coop kan udnytte overskudsvarme alle de steder, hvor kæden har køleproduktion, hvilket indebærer, at op mod 70 % af kædens butikker kan få dækket deres varmeforbrug via egen overskudsvarme.

På ferskvarelageret vurderer Sweco, at Coop kan tjene investeringen hjem på under tre år.

– Casen viser, at hvis du har en stor bygning, der i dag bare blæser varme væk, kan du udnytte den, spare penge og få en grønnere varmeforsyning. Du gør dig uafhængig af ekstern forsyning og begrænser dermed risikoen for at havne i situationer med knaphed på energi og høje priser, siger projektchef i Sweco, Kasper Qvist.

I tråd med kommunens grønne omstilling

Udover at blive selvforsynende med varme arbejder Coop på at levere overskudsvarmen tilbage til forsyningsnettet, så andre også kan få gavn af den. Det vil hjælpe forsyningsnettet med at nedbringe CO2-aftrykket.

Det falder godt i hak med, at Brøndby Kommune netop har vedtaget ‘Klimaplan for Brøndby’, der skal gøre Brøndby CO2-neutral frem mod 2050. Et af fokuspunkterne i planen er netop grøn omstilling af virksomhederne i kommunen, og her er reduktion af energiforbruget og udnyttelse af overskudsenergi vigtige metoder til at sænke klimabelastningen.

Borgmester Kent Max Magelund siger:

– Vi glæder os over at se en stor virksomhed som Coop tage vigtige grønne initiativer, og vi håber, at det vil inspirere andre virksomheder.

Relateret indhold