Det er i år ti år siden, at foreningen Historiske Huse udgav første eksemplar af “Energiguide for fredede og bevaringsværdige huse”.
Men der er stadig behov for at uddanne folk i at fremtidssikre deres historiske ejendomme rundt om i det ganske land. Derfor genoptrykker foreningen nu arkiktekt Jeanne Brüels lille bog, som viser, hvordan man som husejer kan undgå at ødelække kulturarven, når man ønsker at reducere varmeregningen.
– Som miljø- og økonomibevidst husejer skal man gøre alt, hvad man kan for at nedsætte energiforbruget. Men man kan sagtens energioptimere gamle huse uden at gå på kompromis med uerstattelige arkitektoniske og kulturhistoriske kvaliteter, siger Birthe Iuel, præsident i Bygningskultur Danmark, som er en del af organisationen Historiske Huse.
Klæder ejeren på
Bogens hensigt er ikke, at man selv skal blive en fremragende handyman. I stedet skal den klæde husejerne på til at tage samtalerne med rådgivere, håndværkere og de lokale bygningsmyndigheder. Man har indrettet guiden efter hensigten.
– Energiguiden er skrevet i et let forståeligt sprog uden fagjargon med ordforklaringer og masser af konkrete eksempler og fotos af gode og dårlige energi-løsninger. Energiguiden gør også en dyd ud af at ruste husejerne til at sikre et godt indeklima og undgå fugt og skimmel, inden de går i gang med at energioptimere huset, siger Birthe Iuel.
Der findes cirka 9.000 fredede og 350.000 bevaringsværdige huse i Danmark. “Energiguide for fredede og bevaringsværdige huse” udkom første i 2009. Den kan findes her.