Danskerne skrotter deres gasfyr i stor stil

Danskerne har opbrugt de 300 mio. kr., der lå i Energistyrelsens bygningspulje i denne omgang. Der har især været stor interesse for at få tilskud til varmepumper, så gasfyrene kan blive udskiftet.
Politisk er der i denne omgang bygningspulje skubbet på for at få boligejerne til at søge tilskud til varmepumper. Mindst 80 % af puljens midler var derfor øremærket konvertering til varmepumper. Arkivfoto
Politisk er der i denne omgang bygningspulje skubbet på for at få boligejerne til at søge tilskud til varmepumper. Mindst 80 % af puljens midler var derfor øremærket konvertering til varmepumper. Arkivfoto

Fakta om Bygningspuljen

  • – Bygningspuljen udspringer af Energiaftalen 2018, og den skal medvirke til at skabe besparelser i energiforbruget i helårsboliger ved at give tilskud til boligforbedringer fra 2020-2026.
  • – Bygningspuljen har siden den første runde i 2020 givet tilsagn om tilskud til over 26.000 boligejere.
  • – I denne runde er der modtaget over 16.000 ansøgninger, der nu skal behandles. Det forventes, at langt de fleste ansøgere kan få tilskud.
  • Hvem kan søge om energitilskud?
  • – Ejere af helårsbolig der ønsker at gennemføre et energiforbedringsprojekt, der vil resultere i enten energibesparelser og energieffektivisering, samt reduktion i anvendelsen af fossile brændstoffer.
  • – Kun boligejere med boliger med energimærke E, F eller G kan søge tilskud til isolering og vinduer.
  • – Boligen skal være registreret som helårsbolig i BBR-registreret.
  • – Det er ikke nødvendigt med gyldigt energimærke for at søge tilskud til varmepumper.
  • Personer og foreninger der kan søge puljen:
  • – Privatpersoner
  • – Private andelsboligforeninger eller moderejendomme for bebyggelser er opdelt i ejerlejligheder, der anvendes som helårsboliger
  • – Virksomheder, dvs. aktieselskaber, anpartsselskaber eller andet selskab (undtagen interessentskaber), foreninger, legater eller selvejende institutioner, samt almene boliger til gennemførelse af energiforbedringsprojekter i helårsbebyggelse.
  • Kilde: energihjem.dk

14 dage tog det. Så havde de danske boligejere søgt tilskud for mere end de 300 mio. kr., der var afsat til denne runde af Bygningspuljen. Derfor har Energistyrelsen nu lukket for ansøgninger.

‘Det er vældig positivt, at der er så stor interesse fra danskerne for at energiforbedre. Det er vigtigt for den grønne omstilling, men i en tid med høje energipriser er det også en god løsning for danskernes fremtidige pengepung,’ lyder det fra Energistyrelsen.

Mindst 80 % af puljens midler var i denne runde og efter politisk ønske øremærket til konvertering til varmepumper. Baggrunden for den ændrede øremærkning er afspejlet i ansøgningerne til denne runde, hvor der særligt ses en stor interesse for at udskifte naturgasfyr med en varmepumpe.

Klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen siger:

– Det glæder mig, at danskerne er i fuld gang med at droppe sort energi og varmespild. Både energieffektivitet og grønne varmekilder er vejen ud af den fossile energikrise, som vi alle mærker. Hver varmepumpe og hvert projekt med isolering eller nye vinduer tæller. Både i de enkelte hjem, hvor det hurtigt slår positivt igennem på varmeregningen, men også i det store regnskab for både klimaet og for større energiuafhængighed.

16.000 ansøgninger

I Energistyrelsen er arbejdet med at behandle de modtagne ansøgninger til Bygningspuljen allerede i gang. Forventningen er, at langt de fleste ansøgere får tilskud til deres projekter.

Ansøgerne får svar hurtigst muligt, men Energistyrelsen har modtaget over 16.000 ansøgninger, og alle de ansøgninger tager noget tid at behandle.

‘Men det bliver gjort så hurtigt som muligt, og vi åbner ansøgningerne i den rækkefølge, de er modtaget. For at vi kan bruge kræfterne mest effektivt, opfordrer vi ansøgere til at minimere antallet af henvendelser,’ oplyser Energistyrelsen.

Andre tilskudsmuligheder

De boligejere, der ikke nåede at søge i denne runde, Får endnu en mulighed for at søge tilskud, når puljen åbner igen i andet halvår af 2022.

Boligejere kan også benytte andre tilskudsordninger og undersøge, om der er fjernvarme på vej i deres område. Hvis fjernvarme ikke er en mulighed i området, og man ønsker at skifte til varmepumpe, kan man allerede nu få en på abonnement med støtte.

Læs mere om varmepumpe på abonnement her.

Læs mere om forløbet, når du har søgt Bygningspuljen her.

Relateret indhold