Byplanlægning i Aarhus fjerner skraldebilerne

Den nye bydel Aarhus Ø er blevet bygget på en måde, der gør det muligt for byens beboere at slippe for at have støjende skraldebiler i gaderne. I stedet suges affaldet væk under jorden.
Affaldet skal suges væk fra den nye bydel Aarhus Ø. Dermed bliver skraldebiler ikke at se i gadebilledet. Foto: Colourbox.
Affaldet skal suges væk fra den nye bydel Aarhus Ø. Dermed bliver skraldebiler ikke at se i gadebilledet. Foto: Colourbox.

Aarhus Kommune går målrettet efter at blive CO2-neutral i 2030, og det er der med et nyt affaldssystem i den nye bydel Aarhus Ø taget et stort skridt på vejen imod. Det nye system betyder, at affaldet bliver suget igennem underjordiske rør til en fælles affaldsterminal, der er placeret et stykke fra det nye beboelsesområde ved havnen i Aarhus. Dermed slipper skraldebiler for at køre flere ture igennem beboelsesområdet, hvilket nedsætter antallet af skadelige partikler fra skraldebilerne i luften. Alle de nye boliger og ejendomme i den nye bydel har tilslutningspligt til anlægget, der tilmed er drevet af vindmøllestrøm, hvilket gør affaldssystemet bæredygtigt – både økonomisk og miljømæssigt.

Alle var med

Det var heller ikke svært at få opbakning til projektet blandt bygherrerne bag byggeprojektet ved havnen i Aarhus, fortæller Gert F. Rasmussen, direktør for De Bynære Havnearealers Affaldsværk (DBHA).

– Vi ville gerne lave et affaldssystem, der både var grønt til fordel for beboerne og samfundet, og som også matchede de høje arkitektoniske standarder i kvarteret. Det vandt opbakning hos bygherrerne, og det er vigtigt for den fremtidige drift, at hele kvarteret bakker op om løsningen.

Det er første gang, at en hel bydel får etableret et affaldssugesystem i Danmark, og med det nye system forventer Aarhus Kommune at kunne skære to tredjedele af CO2-belastningen sammenlignet med belastningen fra traditionelle affaldsindsamlinger.

Skal udbredes

Danmarks Grønne Investeringsfond har finansieret affaldsprojektet i Aarhus med et tocifret millionbeløb, blandt andet med håbet om, at lignende systemer kan blive mere udbredt i resten af landet.

– Affaldssugesystemet er kun udbredt i begrænset omfang i Danmark, men det er absolut skalérbart. Både i forbindelse med nybyggerier og i forbindelse med affaldsindsamling i gamle bykerner. Vi håber, at vores medfinansiering kan bidrage til, at modellen bliver mere udbredt, siger Michael Zöllner, direktør i Danmarks Grønne Investeringsfond, til fondens hjemmeside.

Systemet fungerer således, at der er anlagt et stort hovedrør, der har forgreninger ud til de forskellige bygninger, hvorefter affaldet kan transporteres fra bygningerne til affaldscentralen med op imod 70 kilometer i timen via et vakuum skabt med energi fra vindmøller.

Affaldssuget forventes at kunne betjene 10-12.000 beboere, når byggeriet ved havneområdet i Aarhus er færdigt.

Relateret indhold