Årligt renoveres der for 90 milliarder kroner i Danmark. Det svarer til omtrent halvdelen af byggeriets samlede omsætning og beskæftiger over 100.000 mennesker. Renovering handler om at forvalte en formue på 4.000 milliarder kroner, der er bundet i landets bygninger.
I Danmark har vi en raffineret bygningskultur med bygninger fra forskellige tidsaldre. De ældre byggerier stammer fra en tid uden de tekniske muligheder, vi har i dag. Det skaber en stor udfordring med at viderebringe bygningskulturen med nutidens funktionelle behov og tekniske muligheder.
Arkitekturen er fremtidssikring af de værdier, der investereres i byggeret i dag.
Chefkonsulent Peter Andreas Sattrup Danske Ark
En udfordring, som arkitekter i høj grad skal være med til at løse, mener Peter Andreas Sattrup, chefkonsulent for bæredygtighed i Danske Ark og påpeger:
– Arkitekten er trænet i at se helheden og kan herigennem øge bygningers værdi og arbejde med at optimere bygningens rammer for livskvalitet. Bygninger skal være sunde, sikre og oplevelsesrige. I den sammenhæng er betegnelsen energimodernisering god, da vi skal spare på energien, men i synergi med æstetikken.
God modernisering
– Byggeriet har mange specialister inden for hvert deres felt, og arkitekten skal have dem til at spille sammen. Målet er sammenhæng mellem funktion, holdbarhed og den oplevede dimension, siger Peter Andreas Sattrup og påpeger, at energieffektivisering ikke er uden risiko.
Eksempelvis havde man i 80’erne et ensidigt fokus på varmeforbrug, og datidens bygningsreglement foreskrev, at man isolerede med tykke mure og små vinduer for at mindske varmetab. Det resulterede i ‘glughulsarkitektur’ – som havde dårligt indeklima og mangel på dagslys.
– Derfor er der stærkt behov for arkitektens forståelse af sammenhæng og livskvalitet i energimoderniseringen. Arkitekturen er fremtidssikring af de værdier, der investereres i byggeret i dag. De langtidsholdbare energiløsninger er dem, der har med det bygningsfysiske at gøre – facaden og vinduerne eksempelvis, slutter Peter Andreas Sattrup.