Erhvervspuljen er tilskud til energibesparelser og energieffektiviseringer i erhvervsvirksomheder, og da den for godt et år siden blev åbnet, var det med ansøgninger for 145 mio. kroner. Siden faldt ansøgertallet dog drastisk og fortsatte ned ad bakke. Puljen blev kritiseret for at være for besværlig at gennemskue og håndtere for virksomhederne. Derfor justerede man kravene, og i den seneste ansøgningsrunde til Erhvervspuljen blev der ansøgt for cirka 126 mio. kroner, hvilket er cirka tre gange så meget som forrige ansøgningsrunde.
Læs også: Nye tech-folk vil ændre måden at tænke renovering på
Og hos Tekniq Arbejdsgiverne glæder det, at de danske virksomheder igen har fået lyst til at søge tilskud via Erhvervspuljen:
– Vi har påtalt, at der var nogle besværligheder i ansøgningsprocessen, og dem er der blevet luget ud i. Samtidig får både installatører og virksomheder bedre mulighed for at planlægge energirenoveringen, når de allerede nu kender datoerne for alle ansøgningsrunder til næste år, siger Carsten Essler Helmer, konsulent hos Tekniq Arbejdsgiverne, og uddyber:
– Forhåbentlig vil det få endnu flere til at energirenovere, da virksomhederne spiller en vigtig rolle, hvis vi skal i mål med den grønne omstilling.
Allerede nu varsler Energistyrelsen fem nye runder til næste år, hvor man vil bruge erfaringerne aktivt.
Hvem kan ansøge og hvornår
Puljen er målrettet virksomheders konvertering væk fra fossil energi, tilskud til de processer, som ikke kan konverteres til el og effektivisering og elektrificering af intern transport som for eksempel gaffeltrucks og traktorer.
Der gives blandt andet tilskud til ekstern rådgivning eller interne lønomkostninger til projektudvikling, miljøgodkendelse, anskaffelse af nødvendige anlægskomponenter samt entreprenørydelser og installation.
Ordningen administreres af Energistyrelsen, og der kan maksimalt ydes tilskud på syv øre per kilowatt-timer pr. år over tiltagets levetid. Tilskuddet skal udgøre minimum 10.000 kroner og maksimalt 15 millioner euro. Der skal indhentes tilsagn, inden arbejdet går i gang.
I 2022 har Energistyrelsen meldt ud, at den første runde for ansøgning (fase 1) bliver den 4.-18. januar.
Region Syddanmark er mest ivrige
I år er der i alt talt knap 1100 ansøgninger for i alt 344 mio. kroner. Ud af dem er der indtil videre givet 307 tilsagn om cirka 74 mio. støttekroner til energirenovering. Halvdelen af ansøgningerne er til støttebeløb på under 100.000 kroner.
Virksomhederne i Region Syddanmark har været mest ivrige og samlet ansøgt for 116 mio. kroner, mens Region Sjælland og Nordjylland i den anden ende af skalaen har ansøgt for henholdsvis 39,7 og 38,5 mio. kroner.