50 mio. kr.: Grøn EU-fond støtter nordjysk CO2-fangst

Fire nordjyske forsknings- og udviklingsprojekter inden for CO2-fangst, anvendelse og lagring modtager små 50 mio. kr. fra EU's nye grønne fond for retfærdig omstilling.
Nordjylland skal være foregangsregion inden for CO2-fangst, -anvendelse og -lagring. EU støtter nu med knap 50 mio. kr. Foto: Jens Peter Engedal
Nordjylland skal være foregangsregion inden for CO2-fangst, -anvendelse og -lagring. EU støtter nu med knap 50 mio. kr. Foto: Jens Peter Engedal

Det nordjyske projekt CO2Vision NeXt har ansøgt om og modtaget 49,6 mio. kr. fra den nye, grønne EU-fond Fonden for Retfærdig Omstilling. Pengene er øremærket fire forsknings- og udviklingsprojekter inden for CO2-fangst, anvendelse og lagring (CCUS).

Projektets ambition er at fange, anvende eller lagre CO2 og at producere fremtidens grønne brændstoffer og andre produkter med indfanget CO2 og brint. Projektets aktiviteter supplerer det nordjyske initiativs eksisterende indsatser og er i tråd med den partnerskabserklæring, der er indgået i forbindelse med etableringen af fyrtårnet.

CO2Vision NeXt-projektets udvikling af CCUS-teknologier skal desuden bidrage til at skabe nye arbejdspladser, fremme økonomisk vækst i Nordjylland og understøtte omstillingen til en klimaneutral økonomi.

Læs også: Power-to-X: Ny uddannelse støtter fremtidens behov

Peter Hansen, der er formand for indstillingsudvalget i Fonden for Retfærdig Omstilling, siger:

– Det glæder mig, at vi med de grønne midler fra Fonden for Retfærdig Omstilling kan støtte det ambitiøse projekt. Størstedelen af midlerne i projektet vil blive anvendt til test og demonstration af CCUS-løsninger i både stor og lille skala, og skal derved hjælpe omstillingen i Nordjylland på vej og skabe grundlag for nye vækstmuligheder.

Vil også tiltrække private investeringer

Det er regeringens fremrykkede mål om dansk klimaneutralitet til 2045, der gør, at Danmark står over for en stor omstillingsproces. Særligt de områder, som vil blive mest påvirket af omstillingen, får travlt med at investere i nye, grønne teknologier og kompetenceudvikling.

Projektet ledes af Green Hub Denmark og Energy Cluster Denmark og involverer en række partnere, herunder virksomheder, videninstitutioner og offentlige aktører. Ud over de planlagte forsknings- og udviklingsprojekter iværksættes netværksaktiviteter, herunder udvikling af forretningsmodeller og internationaliseringsaktiviteter målrettet virksomheder med interesse for CCUS i Nordjylland.

Læs også: Statsligt milliard-udbud skal bringe Danmark i PtX-førertrøjen

Borgmester i Jammerbugt Kommune og medlem af indstillingsudvalget for Fonden for Retfærdig Omstilling, Mogens Gade, siger:

– Ambitiøse projekter som CO2Vision NeXt bidrager ikke blot med udvikling af kompetencer og tilførsel af vidensressourcer til lokalområdet, de skaber også nye jobs og tiltrækker private investeringer. Det får vi glæde af lokalt, nationalt og på sigt også internationalt.

Blandt projektdeltagerne er:

Aalborg Universitet, Aalborg Portland, Evida, Erhvervshus Nordjylland, Business Region North Denmark, Norddanmarks EU kontor, Clean, State of Green, Advent Technologies, C4 v. Amager Ressourcecenter, Cowi, Inno-CCUS v. DTU, Elektrogruppen, European Energy, Goth Engineering, Hydrogen Valley, Loxam, Thisted Vand, Thisted Kommune, UCN, Per Aarsleff, Aalborg Forsyning, Circle K, TotalEnergies, Aalborg CSP, Dansk Brand- og Sikringsinstitut, Teknologisk Institut, Port of Aalborg R&D og Concito.

Relateret indhold