Den unge virksomhed Acembee har sat sig for at reducere energispildet på landets byggepladser, hvor 55 % af strømforbruget sker uden for arbejdstiden. De store mængder strøm bruges ofte på opvarmning og oplysning af tomme skurbyer. Dette skaber både unødvendige omkostninger og CO2-udledninger.
Med denne udfordring for øje har Acembee udviklet en løsning, der automatisk styrer energiforbruget på byggepladsen ved hjælp af IoT-sensorer og relæer. Systemet tilpasser energiforbruget efter byggepladsens aktivitet og sikrer, at strøm kun bruges, når det er nødvendigt. Virksomheden har allerede bevist en energibesparelse på over 40 %.
Reducerer vores energiforbrug her og nu
Nu har virksomheden, der er grundlagt af ingeniørerne Oline Ryberg Stærke og Holger Bregnhøj Weise fra DTU, vundet første udgave af Erhvervsministeriets og Fonden for Entreprenørskabs iværksætterpris i kategorien Håndværk Revitaliseret.
Hjælper grøn innovation ud i byggeriet: Støtte giver solidt fundament
Erhvervsminister Morten Bødskov, der overrakte prisen, udtaler:
– Bygge- og anlægsbranchen er en af de tunge poster i det danske klimaregnskab, og der er brug for nytænkning for en mere bæredygtig retning. Det har Acembee formået med en simpel tankegang om, at strøm selvfølgelig kun skal bruges, når det er nødvendigt. Deres unikke løsning bidrager til en af de helt store udfordringer for den grønne omstilling: At reducere vores energiforbrug her og nu. Stort tillykke til Acembee for at sørge for en grønnere fremtid.
Kan blive dobbelt så effektivt
Med titlen følger 100.000 kroner, som virksomheden sagtens kan bruge, fortæller Oline Ryberg Stærke fra Acembee:
– Pengene falder på et tørt sted, da vi har fundet en måde til at gøre vores produkt dobbelt så effektivt, og det kræver ny kapital. Vi ser også prisen som et symbol på, at der er forandringer på vej i forhold til iværksætteri i Danmark, og vi er stolte over, hvis vi kan være med til at inspirere alle de dygtige elever, der er her i dag.
Virksomheder der gør en forskel
Det var blandingen af teknologi og en plug and play-løsning, der hurtigt kan spille en stor rolle i at mindske CO2 i bygge- og anlægsbranchen, som imponerede juryen, erhvervsministeren og direktør i Fonden for Entreprenørskab, Christian Vintergaard. Sidstnævnte udtaler:
Spirekasselegat åbner for pengekassen: Efterlyser flere gode idéer
– Vi har med denne pris ønsket at inspirere unge til at forfølge deres iværksætterdrømme og skabe virksomheder, der gør en forskel, samtidig med at vi ville vise, at vi her i Danmark har nogle dygtige iværksættere. Acembee er en eksemplarisk case på det, siger han.
Mobile robotter
Juryen bag prisen består af bestyrelsesforperson Louise Lachmann fra Fonden for Entreprenørskab, managing partner Christian E. Elling fra Lundbeckfonden BioCapital, chef for erhvervskunder i Danmark Christin Tuxen fra Danske Bank og direktør Lotte G. Lundberg fra Den Danske Maritime Fond.
Iværksætterprisen er opdelt i de tre kategorier Diversitet, Håndværk Revitaliseret og Life Science. I kategori Diversitet vandt virksomheden Team Driver med transportappen af samme navn. I kategorien Life Science vandt Yuman, der står bag mobile robotter, der giver mere tid til sundhedspersonalet.