Vil skabe nye, lyse rammer til psykiatrien i Midtjylland

Nyt og eksisterende kombineres i nye bygninger til psykiatrien i Viborg. Natur og lys vil spille en vigtig rolle i nybyggeriet.
I forgrunden en rundkørsel med to veje. I midten en samling træer. Mellem de to veje ses en samling gule bygninger - den ene med 'et hul' i midte til en gårdhave. Helt bagest ses en stor sø
Der vil være udsigt til søen fra så mange rum i de nye bygninger som overhovedet muligt. Visualisering: Rambøll, Link Arkitektur og SLA

Opførelse af psykiatrisk hospital

Adresse: Søndersøparken 2, 8800 Viborg

Projektnavn: Ny Psykiatri i Viborg

Supplerende adresse: Ll. Sct. Mikkels Gade, Søndersøparken

Forventet byggestart: 2026

Forventes færdigt: 2029

Anslået budget: 630 mio. kr.

Bygherre: Region Midtjylland

Bygherrerådgiver: Schønherr, Karlsson Arkitekter og Artelia

Totalrådgiver og ingeniør: Rambøll

Arkitekt: Link Arkitektur

Landskabsarkitekt: SLA

Omfang: 15.900 kvm, 2 etager. Ca. 4.400 kvm udearealer. Der planlægges ca. 96 sengestuer, ambulatorierum, kliniske specialbehandlingsrum, dagpladser, sportsplads og patientskole samt kontorer, personaleforhold, vagtværelser mm. Forud for byggeriet skal eksisterende bebyggelse nedrives.

Bæredygtighed: Bygningsreglementets Bygningsklasse 2020, DGNB Guld med Hjerte

Kilde: SMART/Byggefakta

Psykiatrien er under pres. Men nu er der en smule lys for enden af tunnelen i Region Midtjylland. Her har regionens Udvalg for bæredygtighed, teknologi og anlæg nikket ja til at arbejde videre med et dispositionsforslag, der viser, hvordan der kan arbejdes med et nyt psykiatribyggeri i Viborg.

Budgettet for det 15.900 kvm byggeri er anslået til 630 mio. kr. i Byggefaktas SMART-database. Her kan man også læse, at dele af de eksisterende bygninger i byggefeltet i Søndersøparken, skal rives ned. Søndersøparken har i mange år været centrum for den psykiatriske behandling i Viborg.

I byggefeltet ligger bl.a. to bevaringsværdige Kampmann-bygninger fra en tid, hvor man havde andre idealer for de fysiske rammer for psykiatribehandlingen.

Inden og under konkurrencefasen, samt i dispositionsprocessen, er muligheden for at bevare disse bygninger nøje undersøgt. Den ene af bygningerne vil blive indarbejdet i etableringen af det nye byggeri.

Læs også

Aalborg får regionens første, tiltrængte bosted til selvskadende unge

– Der er ingen tvivl om, at det er en kompleks opgave at balancere de krav, fremtidens psykiatriske byggerier stiller. Med dispositionsforslaget som pejlemærke tror jeg på, at det lykkes at lave et byggeri, der har respekt for omgivelserne, men i sidste ende aldrig slipper sit hovedfokus: At have patientens tarv i centrum, siger formand for regionens Udvalg for bæredygtighed, teknologi og anlæg, Henrik Gottlieb Hansen.

Har sat barren højt

Bag vinderforslaget står Rambøll som totalrådgiver i samarbejde med underrådgiverne Link Arkitektur og landskabsarkitekterne fra SLA i Aarhus. Bygherre er Region Midtjylland.

Rådgiverne har i deres forslag taget højde for de høje ambitioner og krav, regionen stiller til arkitekturen og de fysiske rammer for behandling af psykiske lidelser. Direktør for Sundhed hos Link Arkitektur, Mette Dan-Weibel, siger:

De nye gule og de gamle røde bygninger set oppefra. Der eren stor grøn plæne ude foran. I baggrunden ses byen med bygninger af varierende højde
Da grunden er placeret tæt på centrum, har arkitekterne trukket bygningerne op og ind på grunden. Det omkringliggende landskab giver et grønt parktræk tilbage til byen og iscenesætter samtidig de gule bygningskroppe med afstand til færdslen. Visualisering: Rambøll, Link Arkitektur og SLA

– Ny Psykiatri i Viborg har sat barren højt, og vores projekt søger at imødekomme det høje ambitionsniveau. Det er et spændende og udfordrende projekt, der inspirerer til at tænke i helheder. Vi har fokuseret på wayfinding, dagslys og sikre, smukke rammer for såvel patienter som for personalet.

Udsigt til søen

Den arkitektoniske hovedidé består af en komposition af sammensatte bygningselementer i en grøn park, der trapper ned mod den nærtliggende sø. Udsigten mod vandet er prioriteret fra flest mulige rum. Ved at lægge bygningerne på terrænet, etableres direkte udgang fra sengeafsnittene til store, grønne og lukkede gårdrum.

To unge mænd står tæt sammen og ser ud som om de leder efter vej på en mobil. De ses bagfra. til højre er der lavt grønt og de gule bygninger bagved.
Der skal være adgang til natur – både for øjet og sjælen – omkring de nye, lave psykiatribygninger i Viborg. Visualisering: Rambøll, Link Arkitektur og SLA

Kreativ chef hos Link Arkitektur, Rasmus Kierkegaard, udtaler:

– Vi har valgt at lade os inspirere af udfordringerne og udforme et projekt hvor placering, landskab, udsigt og funktion gensidigt påvirker hinanden positivt. Herved opstår et helhedsorienteret bygningsværk, som udnytter den unikke placering i Viborg og falder naturligt ind i by og landskab.

Læs også

En værdig død: Vil bygge nyt hospice med 360 mio. kr. fra fonde

Regionsrådet skal behandle dispositionsforslaget d. 25. september. Her vil rådet også tage stilling til udmøntningen af den samlede anlægsbevilling til byggeprojektet.

Vurderingen fra vinderteamet er, at de nye bygninger tidligst kan stå klar fra 2029.

Relateret indhold