Der bliver sværmet om vikingernes formidable historie i bl.a. Roskilde, Køge, Trelleborg og Oslo. Nu vil også Aarhus være med. Bag visionen om et nyt internationalt vikingemuseum centralt i Aarhus står Moesgaard Museum og Aarhus Kommune.
De drømmer om at få nogle af byens skjulte og ufortalte vikingehistorier frem i lyset og har fundet en passende plads: Lige midt i smørhullet mellem Bispetorvet, Skt. Clemens Torv og Store Torv. En analyse viser, at museet har potentiale til at tiltrække mellem 320.000 og 390.000 besøgende årligt.
Vindblæste torve
Teknik- og miljørådmand Nicolaj Bang og kulturrådmand Rabih Azad-Ahmad går nu sammen om at bære projektet ind i de kommende forhandlinger om næste års budget. Her skal kommunen finde 8,3 mio. kr. til et forprojekt, mens Moesgaard Museum skal have 0,5 mio. kr. op af lommen til arkæologiske undersøgelser.
Kommende museum ”i verdensklasse” skifter hænder
– Projektet har et kæmpestort potentiale for Aarhus. Området har i mange år været et smertensbarn, fordi torvene er blevet for store og vindblæste. Nu har vi muligheden for at genskabe de historiske torve, som de oprindeligt var tiltænkt, og lave et museum, der vil understøtte vores midtby som attraktion. Jeg drømmer om et museum, der passer smukt ind i de historiske omgivelser, og som kan samle både aarhusianere og besøgende i hjertet af Aarhus, siger Nicolaj Bang.
Vigtig vikingeby
Aarhus var en af de første og vigtigste byer i Nordeuropa i vikingetiden, og et nyt vikingemuseum skal formidle de historier, der for manges del endnu ikke er fortalt.
Kulturrådmand Rabih Azad-Ahmad forventer, at museet kan blive et solidt rygstød til resten af midtbyen. Han håber derfor på politisk opbakning fra byrådskollegaerne.
– Aarhus har udviklet sig fra en international vikingeby til en international kulturby. Derfor bakker jeg op om et museum, der formidler historien om, hvordan vores by er blevet grundlagt og har vokset sig stærk. Museet bliver placeret lige der, hvor historien udspillede sig, og vil bidrage til den fortsatte udvikling af en stærk og levende midtby, hvor kultur og handel blomstrer, hvor folk mødes og sammenhængskraften sikres, siger Rabih Azad-Ahmad.
Aarhus Kommune vurderer, at museet kan stå færdigt om syv til ni år, hvis projektet realiseres.