Verdens øjne kigger mod det grønne København

Den danske hovedstad har fokus på at skabe grønne løsninger og en by, der er til for borgerne. Det har skabt enorm international opmærksomhed, og kommunens indsats er ifølge Dansk Industri uvurderlig.
Københavns grønne løsninger med mennesket i fokus har i den grad vakt international opmærksomhed. Foto: Københavns Kommune.
Københavns grønne løsninger med mennesket i fokus har i den grad vakt international opmærksomhed. Foto: Københavns Kommune.

For den almindelige københavner fylder byens udvikling og forandring måske ikke det store i tankerne i hverdagen. Men set udefra gennemgår København en enorm forvandling, og byens grønne løsninger med mennesket i fokus har i den grad vakt international opmærksomhed.

I 2016 modtog Teknik- og Miljøforvaltningens besøgstjeneste henvendelser fra 309 delegationer med i alt næsten 4000 deltagende. Kåringen som verdens bedste cykelby har i sig selv tiltrukket delegationer og atter delegationer fra hele verden, men også byens mål om at blive verdens første CO2-neutrale hovedstad tiltrækker nysgerrige politikere og embedsmænd fra nær og fjern.

Det samme gør de klimatilpasningsløsninger, som har kastet samarbejdsaftaler med New York og Washington af sig, og ifølge teknik- og miljøborgmester Morten Kabell (EL), er det med god grund, at verdens øjne er rettet mod København i disse år.

– Hele verden har fået øjnene op for, at det er nødvendigt at følge en grøn dagsorden, hvis folk ikke skal dø af luftforurening, og hvis byerne ikke skal sande til i biler. Desuden oplever vi en enorm interesse for vores forsøge på med rettidig omhu at håndtere de klimaforandringer, vi mærker konsekvenserne af i disse år. Det er simpelthen nødvendigt at tænke grønt, og grundet Københavns store ambitioner på området kigger hele verden på os for at se, hvordan de store udfordringer kan løses. Delegationerne kommer fra Asien til Amerika, og repræsentanter fra europæiske storbyer besøger os også jævnligt. Det viser tydeligt, at Københavns løsninger har hele verdens interesse, lyder det fra Morten Kabell.

Essentiel opgave

København har alene i 2016 modtaget syv store priser. For eksempel modtog byrumsprojektet Superkilen den præstigefulde Aga Khan Award for arkitektur i De Forenede Arabiske Emirater, projektet The Soul of Nørrebro, en skybrudsløsning, vandt den skandinaviske Nordic Built Cities-konkurrence, og i London modtog København European City of the Year Award.

Besøgene går dog ikke kun den ene vej. Som teknik- og miljøborgmester bliver Morten Kabell ofte inviteret til konferencer i resten af verden som hovedtaler for at give input til, hvordan storbyer kan skabe grønne og bæredygtige løsninger. Og den opgave er essentiel for danske virksomheder. Det forklarer branchedirektør for Dansk Industri Energi, Troels Ranis.

– Københavns partnerskab med erhvervslivet om at promovere sine løsninger internationalt er uvurderlig. Københavns Kommunes store engagement i at vise sine grønne løsninger frem for byer og partnere i udlandet har stor værdi for de firmaer, som udvikler og sælger løsningerne. Københavns Kommunes aktive indsats styrker dansk eksport af energiteknologi og andre intelligente byløsninger, fortæller han.

Relateret indhold