Som så mange andre steder i landet mangler der også studieboliger i Vejle. Den mangel vil blive endnu mere udtalt, da Vejle står over for en betydelig forandring på uddannelsesområdet med åbningen af SDU i byen i 2026.
Cowi har for Vejle Kommune udarbejdet en studieboliganalyse med det formål at præcisere antallet af nødvendige studieboliger i forbindelse med åbningen af SDU i Vejle.

Vil omdanne træmoduler fra midlertidig studieby til nye almene boliger
Analysen konkluderer, at der vil være behov for omkring 350-450 ekstra studieboliger i Vejle midtby for at imødekomme det stigende boligbehov. Heraf er der behov for ca. 40 mindre boliger i 2026 og yderligere 53 i 2027. Analysen viser dertil, at der reelt ingen ledige mindre enkeltpersonsboliger er i Vejle midtby.
Forvaltningen indstiller derfor til, at der reserveres 4,7 mio. kr. og igangsættes en proces, så der kan opføres 40 studieboliger på samlet 1.430 kvm ved Spinderihallerne, der er et af Danmarks største udviklings- og innovationsmiljøer for kreative iværksættere, etablerede virksomheder, viden- og kulturinstitutioner samt det offentlige.

Ved Dyrskuevej på byens nordhavn kan der bygges 38 studieboliger med et samlet boligareal på 1.730 kvm. Her reserveres 5,3 mio. kr.
Begge grunde er kommunalt ejet. Der vil derfor blive udarbejdet et forslag til, hvordan indtægterne fra salget af grunden kan anvendes i lokalområdet. Har er tanken, at pengene f.eks. kan bruges til at skabe et stærkt studiemiljø omkring Spinderihallerne.

Behovet er stort: Øjner mulighed for at opføre 550 studieboliger
Studieboligprojektet ved Spinderihallerne forventes opført i tre etager, mens boligerne ved Dyrskuevej kan opføres i fire etager. Alle boliger får eget køkken og bad samt fællesrum og fællesfaciliteter. Størstedelen af lejlighederne ved Spinderihallerne få hems med mulighed for soveplads.
Må ikke blive en arkitektonisk konkurrent
Ved Spinderihallerne skal arkitekturen spille sammen med de eksisterende byggerier, der har hørt med til de tidligere bomuldsspinderier. Her skal eksisterende bygningselementer bevares.
Samtidig må de nye bygninger ikke bliver en arkitektonisk konkurrent til den tidligere kedelbygning. Her henvises til det buede tag, materialevalget, farverne og de hvide bånd ved hjørnerne og ved etageadskillelserne.

De 38 nye studieboliger ved Dyrskuevej bliver strategisk godt placeret inden for en trekant, der er afgrænset af Ørstedgade og to cykelstier, som fører henholdsvis til havnen og klimaparken.
Grunden benyttes pt. til opbevaring af både og bådtrailere. Dette formål skal der så findes et alternativ til.
Klar i september 2026
I disse to projekter vurderer Vejle Kommune, at det er bedst at afvige fra den sædvanlige prækvalifikationsproces, som kommunen ellers benytter sig af, når der skal udbydes nye almene boligprojekter.

Dette skyldes, at projektet ved Spinderihallerne er placeret i direkte forbindelse med AAB’s afdelinger i Vestbyen. Det samme gælder for projektet ved Dyrskuevej, som er placeret i direkte forbindelse med ØsterBos Østbyparken.
Ved at lade de to boligorganisationer stå for at opføre de to projekter vil der skabes naturlige synergier, der kan sikre effektiv drift af studieboligerne.

Binder fortid og fremtid sammen: Nyt kulturhus bygges op om eksisterende råhus
De to almene studieboligprojekter skal gerne være indflytningsklar i hhv. september 2026 (Spinderihallerne) og i september 2027 (Dyrskuevej). Begge projekter kræver en ny lokalplan.