Vedtaget: Gellerup får atter sin egen skole

Lokalplanen for en ny skole i Aarhus-bydelen Gellerup er vedtaget. Skolen skal tiltrække nye beboere og bidrage aktivt til fællesskabet i bydelen, der er under forvandling fra ghetto til attraktiv.
Kløverskolen skal være med til at revitalisere Gellerup og være en bydelsmagnet, der tiltrækker liv, leg og læring - også efter klokken har ringet ud. Her indskolingens bygning, der bliver placeret i den nordlige del af byparken. Visualisering: AART Architects.
Kløverskolen skal være med til at revitalisere Gellerup og være en bydelsmagnet, der tiltrækker liv, leg og læring - også efter klokken har ringet ud. Her indskolingens bygning, der bliver placeret i den nordlige del af byparken. Visualisering: AART Architects.

Kløverskolen – Ny Skole og Fritidscenter i Gellerup

  • Supplerende adresse: Inger Christensens Gade/Byparken
  • Bygherre: Aarhus Kommune
  • Totalentreprenør: MT Højgaard
  • Arkitekt: AART Architects og Proces Arkitekter
  • Ingeniør: Sweco Danmark
  • Bygherrerådgivere: DK2 Bygherrerådgivning, Nerd Architects, Learning Spaces v/ Winie Ricken, Norconsult Ingeniører, Grandville og etos ingeniører
  • Byggestart: August 2023
  • Forventes afsluttet: Juni 2025
  • Omfang: 13.400 kvm, 2 bygninger på 2-3 etager
  • Vurderet budget: 322 mio. kr.
  • Bæredygtighed: DGNB Guld
  • Kilde: Byggefakta

Den aarhusianske bydel Gellerup har ikke haft en skole, siden Nordgårdsskolen blev lukket i 2008 efter omfattende problemer med blandt andet faglighed og integration. Siden er bygningen blevet revet ned.

Nu kan forældre og børn i Gellerupplanen, det store boligområde Bispehaven og Toveshøj i den nordlige del af Gellerup endelig se frem til kortere vej til skole, når den nye Kløverskolen efter planen står færdig til skolestart efter sommerferien i 2025.

Læs også: Entreprenør valgt til at forløse Gellerups kæmpe potentiale

Skoleleder på den nye skole og fritidscenter, Helle Mønster, kalder byggeriet for et gennemtænkt projekt, mens Børn og Unge-rådmand Thomas Medom roser projektet for at samle den nyeste viden og erfaringer med børns faglighed, udvikling og trivsel.

– MT Højgaard A/S har vundet totalentreprisen, fordi de har omsat visionerne til et fleksibelt byggeri med aktive uderum, udtaler han.

Tegl, tre og beton

Byggeriet vil blive opført med en målsætning om at minimere klimabelastningen i hele byggeriets levetid. Skolen bygges op af naturlige materialer som tegl, tre og beton, og skal certificeres til DGNB Guld.

– Det er et bæredygtigt byggeri med virkelig mange spændende løsninger. Først og fremmest for børn og medarbejdere, men det bliver også en skole, der inviterer lokalområdet ind. Skolen og fritidscentret bliver en rigtig god ramme om børnenes skolegang og en masse fritidsaktiviteter. Og så skal den bidrage til udviklingen af Gellerup som en balanceret bydel med bred appel til familier fra hele Aarhus, siger Thomas Medom

Målet med Kløverskolens arkitektur er at skabe dynamiske rum og zoner, som giver eleverne mulighed for at vælge og skabe det miljø, der passer til deres projekt - såvel i skole som i fritiden. Her mellemtrinnet og udskolingens bygning. Visualisering: AART Architects
Målet med Kløverskolens arkitektur er at skabe dynamiske rum og zoner, som giver eleverne mulighed for at vælge og skabe det miljø, der passer til deres projekt – såvel i skole som i fritiden. Her mellemtrinnet og udskolingens bygning. Visualisering: AART Architects

Trivsel og tryghed er nøgleordene

Stregerne er tegnet af arkitekttegnestuen AART, der har gjort sit bedste for at gengive Aarhus Kommunes vision om et skole- og fritidscenter, der på én gang inspirerer og dyrker leg og læring gennem projektbaseret undervisning, skaber tryghed og bidrager aktivt til fællesskabet i Gellerup.

Skolen placeres i to bygninger centralt i Gellerup og bliver forbundet til den grønne bypark – med 0.-3. klasse og SFO i den nordlige del og 4.-9. klasse og fritidscenteret i den sydlige del af byparken – så skolen kommer til at danne grobund for et spirende byliv i tæt samspil med elever, lærere og borgere.

Relateret indhold