Udvider vandværk – øger budgettet fra 125 til 166 mio. kr.

Hillerød vokser, og nu vokser Solrødgård Vandværk med. Vandværket, som LM Byg og Vand & Teknik skal opføre, får øget kapacitet for at følge med udviklingen i byen.
Det kommende Solrødgård Vandværk kommer arkitektonisk til at matche de øvrige bygninger på området og vil leve op til Hillerød Kommunes ønske om, at nye kommunale bygninger certificeres til DGNB Guld.
Det kommende Solrødgård Vandværk kommer arkitektonisk til at matche de øvrige bygninger på området og vil leve op til Hillerød Kommunes ønske om, at nye kommunale bygninger certificeres til DGNB Guld.

Opførelse af vandværk

  • Adresse: Solrødgårds Alle 4, 3400 Hillerød
  • Projektnavn: Solrødgård Vandværk
  • Bygherre: Hillerød Vand A/S
  • Bygherreadministrator: Hillerød Forsyning Holding
  • Bygherrerådgiver: Niras
  • Totalentreprenør: LM Byg og Vand & Teknik
  • Arkitekt: Ginneruparkitekter
  • Ingeniør: Drias Rådgivende Ingeniører
  • Teknisk rådgiver: Ekolab
  • Forventet byggestart: Juni 2024
  • Forventes afsluttet: April 2026
  • Estimeret budget: 166 mio. kr.
  • Omfang: 2.400 kvm. Projektet omfatter opførelse af et nyt vandværk ved Solrødgård til en årlig produktion på 3 mio. m3/år med mulighed for udbygning til 4 m3/år. Vandværket etableres med flere vandbehandlingslinjer i form af lukkede filtre, anlæg for håndtering af filterskyllevand, rentvandstanke i rustfrit stål og udpumpningsanlæg.
  • Bæredygtighed: DGNB Guld
  • Kilde: SMART/Byggefakta

Siden 2015 har der været godt gang i opførelsen af diverse projekter på Solrødgård i den sydlige udkant af Hillerød: I 2015 begyndte nedrivning af den eksisterende Solrødgård samt byggemodning af området som en del af planen for en samlet energi-, klima-, og miljøpark. Denne del alene kostede samlet 94 mio. kr., viser et opslag i Byggefaktas SMART-database over bygge- og anlægsprojekter i Danmark.

I forsommeren samme år begyndte arbejdet med at opføre kommunens nye genbrugsplads til 40 mio. kr. og et 12.000 kvm stort renseanlæg til 250 mio. kr. Året efter gik byggeriet af det nærliggende 3.575 kvm Klima- og Miljøcenter, der også er Hillerød Forsynings domicil, i gang.

Læs også: Solrødgård i spil til landskabspris

Alle tre projekter er for længst færdige, men nu skal renseanlægget ud- og ombygges for mellem 250 og 415 mio. kr. frem mod 2026, så det fremadrettet vil kunne fjerne kvælstof, fosfor og medicinrester fra spildevandet samt håndtere slam – disse tiltag kræver desuden to nybyggerier.

Samtidig med opgraderingen af renseanlægget opfører kommunens aktieselskab Hillerød Vand et 2.400 kvm stort nyt Solrødgård Vandværk til 166 mio. kr. på matriklen. Både vandværk og det udvidede renseanlæg forventes færdige i midten af 2026, lyder optegnelsen i SMART.

Det nye vandværk på Solrødgård vil blive forberedt til fremtidige udvidelser, så det f.eks. kan blødgøre vandet eller rense grundvandet for f.eks. pesticider eller PFAS.
Det nye vandværk på Solrødgård vil blive forberedt til fremtidige udvidelser, så det f.eks. kan blødgøre vandet eller rense grundvandet for f.eks. pesticider eller PFAS.

Det nye vandværk erstatter Hillerød Forsynings største vandværk, Frederiksgade Vandværk, der fylder 125 år i år, og er klar til at komme på pension, da det ikke er rentabelt at udvide og renovere anlægget.

Kan skabe maksimal værdi for projektet

Hillerød Forsyning indgik i april 2023 en partneringaftale med LM Byg og Vand & Teknik om opførelse af Solrødgård Vandværk. LM Byg skal stå for ‘det ydre’, dvs. opførelsen af råhuset, mens Vand & Teknik skal tage sig af ‘det indre’, nemlig design og udvikling af selve vandforsyningsanlægget, som er firmaets speciale.

Det er også LM Byg og Vand & Teknik, der har opført Hofors nye vandværk ved Thorsbro i Ishøj og som skal opføre det nye vandværk i Greve Kommune, der forventes færdigt i 2025. LM Byg havde bl.a. også storentreprisen på nyt Vandværk Køge, der stod færdigt i 2017.

Med de projekter i bæltet har totalentreprenørerne relevante kompetencer indenfor både opførelsen af vandværker og den vandtekniske del af vandværksbyggeri. Adm. direktør i LM Byg, Frank Aarslew-Jensen, glæder sig over, at projektet i Hillerød bliver et partneringsamarbejde:

– Ved at involvere os meget tidligt i processen kan vi bidrage med vores erfaringer og kompetencer indenfor materialebesparelser, støbninger og metoder. På den måde kan vi skabe maksimal værdi for projektet og skabe de bedste forudsætninger for et godt resultat, har han tidligere udtalt.

Genbruger skyllevandet

Med det nye vandværk kan Hillerødborgerne se frem til at få et topmoderne vandværk, der imødekommer det stigende behov for godt og nok drikkevand i kommunen. Derudover sikrer det nye Solrødgård Vandværk en bæredygtig og omkostningseffektiv vandproduktion. Bl.a. vil det kommende Solrødgård Vandværk kunne rense og genbruge det skyllevand, der bruges til at skylle jernslam ud af vandværkets sandfiltre.

Det er her i energi-, klima-, og miljøparken Solrødgård, at vandværket skal bygges på arealet i hjørnet ved Roskildevej og Lyngevej (th.). I forgrunden ses genbrugspladsen, der stod færdig i maj 2016. Foto: Ernst Tobisch
Det er her i energi-, klima-, og miljøparken Solrødgård, at vandværket skal bygges på arealet i hjørnet ved Roskildevej og Lyngevej (th.). I forgrunden ses genbrugspladsen, der stod færdig i maj 2016. Foto: Ernst Tobisch

– Genbrug af skyllevandet reducerer vandtabet, sparer på vandressourcen og sikrer, at Havelse Å belastes mindre. Derfor er det en miljømæssig god investering at rense og genbruge skyllevandet, siger Tue Tortzen, bestyrelsesformand i Hillerød Forsyning.

Udvider kapaciteten

Oprindeligt var det planen, at Solrødgård Vandværk skulle have en kapacitet på to mio. m3 drikkevand om året. Allerede i 2021 blev kapaciteten øget til tre mio. m3, og i de reviderede planer tager Hillerød Forsyning nu højde for, at både bygning og anlæg kan udvides, så kapaciteten på sigt kan øges til fire mio. m3.

Baggrunden er Hillerød Kommunes store vækst, der betyder, at vandforbruget stiger i de kommende år, hvor bl.a. opførelsen af den nye bydel Favrholm sættes i gang. Her skal, udover ca. 2.200 boliger til op mod 8.000 nye indbyggere, også bygges stadion, skole, kontorerhverv, hotel, butikker mv.

Udbudsprisen på projektet lød for halvandet år siden på 125 mio. kr., men øgede bygge- og anlægsomkostninger samt en udvidelse af både vandværk og bygninger, betyder, at den reviderede entreprisesum nu lyder på 166 mio. kr.

– Hillerød Kommunes store vækst betyder, at vandforbruget stiger så meget i de kommende år, at vi simpelthen ikke kan tillade os at vente med at udbygge vores vandforsyning med bl.a. et nyt vandværk – selvom vi også arbejder på metoder, hvor vi renser spildevandet så godt, at det kan genbruges i industrien. Hvis vi venter, vil der om få år ikke være vand nok til hverken private eller kommunens virksomheder, slutter Tue Tortzen.

Relateret indhold