Udlandet kigger mod Danmark for innovativ byggestyring

Bygherren på Reykjaviks nye supersygehus ledte i hele verden, men fandt sit foretrukne byggestyringsværktøj i Aarhus.
Reykjaviks nye supersygehus er blevet til med hjælp fra aarhusianske Exigo. Pressefoto.
Reykjaviks nye supersygehus er blevet til med hjælp fra aarhusianske Exigo. Pressefoto.

Da Ásbjörn Jónsson i 2016 fik overdraget opgaven med det megaprojektet, Reykjaviks nye supersygehus, behøvede han ikke at kigge langt rundt i norden, for at se, hvor galt det kunne gå på byggeprojekter af den størrelse.

Herhjemme er tilfældene mange og grelle: På Herlev, Nyt OUH, og Gødstrup Sygehuse med flere er ekstraregninger og tidsplansoverskridelser regnet ned. Og Ásbjörn Jónsson og hans team nægtede at ende i samme situation.

I stedet ledte de stædigt med lys og lygte i hele verden, for at finde en metode til håndtering af den store byggesags tid, økonomi og fremdrift. En metode som beviseligt kunne styre et så stort projekt med succes. Den søgen endte i Aarhus.

– Hos Exigo fandt vi løsningen til at integrere tid, mængder, enhedspriser og BIM-model i samme program: Vico Office. Samme program kunne skære de 70.000 kvadratmeter byggeri op i mindre bidder. Vi kunne samarbejde med entreprenøren om aktiviteter, produktionstider og enhedspriser og få de data integreret med tidsplanen. Det var langt bedre end, hvad vi havde forventet, siger Ásbjörn Jónsson.

Offensiv bygherre

Ásbjörn Jónsson tilgang er langt mere offensiv og styrende, end man typisk ser på lignende projekter. Han har en vigtig pointe i forhold til tidsplanen.

– Den almindelige metode er, at bygherre ikke deltager meget i planlægningsprocessen. Entreprenøren udarbejder og “ejer” tidsplanen, som han typisk afleverer som en del af sit tilbud i udbudsprocessen. Ved indgåelse af aftale, bliver den tidsplan typisk bindende. Og hvis det eksempelvis er en Gantt tidsplan, med dårligt flow mellem arbejderne og en uudnyttet byggeplads, så er man “låst” til den dårlige tidsplan resten af byggeperioden, uden mulighed for at rette op og optimere, forklarer han.

Den planlægningsmetode der er blevet praktiseret, i det mindste her på Island, har ikke ændret sig i mange mange år. Samtidig har informationsteknologi under planlægnings- og designfasen taget et kæmpe spring fremad med introduktionen af BIM-modellerne.

– For mig giver det simpelthen ikke mening at ignorere alle de oplysninger, der er givet os i designfasen, og muligheden for at forbinde disse oplysninger for at hjælpe os med at planlægge og overvåge fremskridtene under byggeriet, slutter Ásbjörn Jónsson.

Relateret indhold