Uddanner 24 regnvandskonsulenter – hvert år. I tre år

OKNygaard uddanner 72 regnvandskonsulenter på tre år for at optimere medarbejdernes kompetencer indenfor klimaløsninger. Klima-udviklingsprojekter står også højt på prioritetslisten
OKNygaard har i samarbejde med bygherren Novafos gravet mere end 33.000 m3 jord af og etableret et stort græsklædt regnvandsbassin ved et klimatilpasningsprojekt i Haraldsminde-området i Ballerup Kommune.
OKNygaard har i samarbejde med bygherren Novafos gravet mere end 33.000 m3 jord af og etableret et stort græsklædt regnvandsbassin ved et klimatilpasningsprojekt i Haraldsminde-området i Ballerup Kommune.

Som del af Europas største anlægsgartnergruppe, idverde, har OKNygaard direkte adgang til viden fra det meste af Europa. I Holland findes bl.a. en gigantisk viden om håndtering af vand, mens England er langt fremme, når det gælder biodiversitet, idet emnet allerede indgår som en del af byggelovgivningen her.

– Vi vil gerne dele viden allerede i udbudsfasen. Dels fordi vi kan trække på idverde-viden, og dels fordi der opnås store gevinster ved at kombinere anlægsviden med faktiske driftserfaringer allerede i udbudsfasen, siger Kristoffer Sindby, OKNygaards udviklingschef for klimatilpasninger.

Store ambitioner kræver en ekstraordinær indsats. Derfor har OKNygaard sat klima på skemaet, og uddanner i samarbejde med Teknologisk Institut 24 regnvandskonsulenter om året de kommende 3 år. Samtidig gennemføres et internt uddannelsesprogram til klimagartner, hvor 35 anlægsgartnere videreuddannes årligt over de næste 3 år.

– Vi deltager også i European Platform Urban Greening i samarbejde med Jordbrugets Uddannelsescenter i Beder, som er i gang med at etablere et dansk videnscenter med fokus på urban greening, borgertrivsel og biodiversitet. Projektet er en del af et 4-årigt EU-udviklingsprojekt, finansieret af Erasmus+ med partnere i Tjekkiet, Rumænien, Finland, Spanien og Holland, siger Kristoffer Sindby og tilføjer, at OKNygaard forventer at deltage i op til fem klima-udviklingsprojekter i 2022.

Vi skal bygge landskaber

Noget af det anlægsgartneren arbejder med, er LAR-anlæg (Lokal Afledning af Regnvand, red.), der spiller godt sammen med tanker om øget biodiversitet. Når biodiversitet og LAR skal spille sammen, er det vigtigt at etablere LAR-anlæg, som samtidig er en del af landskabet. Kort sagt – man bygger et landskab.

Når ekstensive LAR-anlæg skal driftes, skal både det ønskede landskabsudtryk og biodiversiteten bevares, samtidig med at det vandtekniske fungerer.

– Nutidens mange nye typer anlæg skaber nye sammenhænge, nye kombinationer og stiller dermed krav til en alsidig grøn faglighed, forklarer Kristoffer Sindby og understreger, at der er vigtigt for anlægsgartneren at tilrettelægge en drift, som fastholder de tanker og elementer, der ligger bag designet af det ekstensive LAR-anlæg.

– Vi understøtter den praktiske viden ved at opsamle og udnytte den viden, der allerede er investeret igennem forskellige udviklingsprojekter. Hermed opnår vi en dokumenteret viden, som efterfølgende kan klæde branchen på til fremtidens klimatilpasningsløsninger, siger Kristoffer Sindby.

Relateret indhold