Den seneste måling fra Danmarks Statistik af forbrugertilliden viser en værdi på -17.
Den er dermed lavere end under finanskrisen og et bemærkelsesværdigt lavpunkt, selvom det ikke slår bundrekorden fra coronakrisen, hvor tilliden midlertidigt dykkede helt ned til -37.
Forbrugertillidsindikatoren er et udtryk for forbrugernes vurdering af deres egen og Danmarks nuværende økonomiske situation samt deres forventninger til fremtiden.
Men trods den dystre stemning blandt forbrugerne er der godt nyt for byggebranchen, for danskerne holder fast i deres planer om boligkøb og renovering inden for de næste 12 måneder.
Det fortæller seniorøkonom Lasse Lundqvist fra Prognosecenteret, som har kigget nærmere på udviklingen:

Godt nyt til hele branchen: Fald i materialepriser giver ro i markedet
– Danskernes planer og køb og renovering af bolig ligger fortsat på et højt og stabilt niveau, selvom det ikke er så højt som i 2021 og 2022, hvor ekstraordinære forhold skabte et historisk byggeboom.

Han uddyber, at der økonomien dengang blev pumpet med penge, mens butikkerne var lukkede, og det førte til en bølge af boligkøb og renoveringer, ikke mindst energirenoveringer i lyset af energikrisen.
– Men ser man bort fra de helt særlige coronaår, ligger danskerne planer om boligkøb og renovering stadig på niveau med tiden før pandemien. Og det er bemærkelsesværdigt, når man tager forbrugertillidens nuværende niveau i betragtning.
Lader sig ikke lamme af mismodet
Han fortæller, at nettotallet for danskernes planer om køb af bolig eller opførelse af ny bolig inden for de næste 12 måneder i 2. kvartal 2025 ligger på -70, hvilket er højt i et historisk perspektiv. Når det gælder planer om større forbedringer eller renoveringer i hjemmet inden for de næste 12 måneder er nettotallet -50, hvilket også er højt og tegner et tydeligt billede, siger økonomen:
– Selvom tilliden er lav, lader danskerne sig ikke lamme af mismodet. Økonomiske beslutninger træffes ikke nødvendigvis på baggrund af humør, men i højere grad ud fra den konkrete privatøkonomi. Og her står mange husholdninger faktisk stærkt.

Rejsetiden til storbyen har markant betydning for boligprisen
Han uddyber:
– Arbejdsløsheden er lav, lønningerne vokser hurtigere end priserne, og boligmarkedet fortsætter med at sætte rekorder. Samtidig ser vi stadig effekter fra de opsparinger og projekter, som blev udskudt under inflationspresset i 2022.
– Utrygheden stammer i høj grad fra verdenssituationen med geopolitisk uro, økonomisk usikkerhed og globale spændinger. Men i danskernes egen økonomiske virkelighed er der stadig overskud, og det smittes ikke direkte af det dårlige humør – i hvert fald ikke når det kommer til investeringer i hjemmet.