Tønder Kommune vinder brolæggerpris for historisk bykerne

5.100 m2 brosten, 4.500 m kantsten, 800 m2 pigsten og 9.800 m2 klinker er sat ifm. byomdannelsen i Højer, som vinder Brolæggerprisen 2024 for det imponerende arbejde.
Åben plads i Højer, med veje og grønne områder.
Enkle arkitektoniske indgreb har formået at skabe bedre rammer for hverdagslivet og foreningsaktiviteterne i Højer. Foto: Tønder Kommune.

Brolæggerlauget i DI Byggeri tildeler Tønder Kommune Brolæggerprisen 2024 for deres veludførte bevaring af historiske belægninger samt den rumlige præcision ifm. byomdannelsen i Højer.

Kommunen har med støtte fra Realdania formået at skabe et byrum, der med respekt for historien også formår at imødekomme fremtidens behov.

Brolæggerlauget i DI Byggeri er en sammenslutning af brolægningsentreprenører, som har eksisteret siden 1400-tallet. Foto: Tønder Kommune.

Arkitekt Erik Brandt Dam, som projekterede byomdannelsen, forklarer ideen bag projektet nærmere:

– Med projektet i Højer har vi ønsket at skabe mere Højer og understøtte en byudvikling, hvor sammenhæng og helhed er målet. Ved at bygge videre på eksisterende kvaliteter, tilføre nye samt udfordre brolæggerne med belægninger, forbandter og detaljering, viser Højer hele brolæggerfagets rige arv og håndværksmæssige traditioner frem.

– Kvaliteten i de nyanlagte klinkefortove samt brolagte gader og render kan vi takke de dygtige brolæggere for.

Læs også

Millioner til historisk Tønder-område fra 1. Verdenskrig

Projektet blev bl.a. udført af entreprenør Henning Have, Ribe Brolægning, Ankersø Brolægning, Morten Nielsen Enterprise og Kongeådal Brolægning.

– Sammen har brolæggerfirmaerne i underentreprise sat 5.100 m2 brosten, 4.500 m kantsten, 800 m2 pigsten og 9.800 m2 klinker. Dermed er der skabt mærkbare forandringer, der styrker Højer som et sammenhængende kulturmiljø med bevaringsværdige og fredede bygninger på kanten af marsken – og peger ind i fremtiden, siger Erik Brandt Dam.

Traditionsrig anerkendelse

Brolæggerlauget i DI Byggeri har siden 1986 årligt uddelt Brolæggerprisen for at synliggøre faget og anerkende nytænkning og idérigdom inden for brolægningsarbejder. Lauget er en sammenslutning af både store og små firmaer, der udfører, brolægnings- og belægningsarbejder af høj kvalitet.

Ved bedømmelsen lægger priskomitéen især vægt på kreativitet, valg af materialer og den håndværksmæssige kvalitet i det færdige resultat.

– Belægningerne er overalt sat i et forbilledlige samarbejde og med vilje til at ville det bedste, fortæller arkitekten bag.

Brolæggerprisen gik i 2023 til Vordingborg Kommune for restaureringen af Mølleporten i Stege. I 2022 tildeltes prisen Varde Kommune for at anvende traditionel brolægning til forskønnelse af midtbyen, og i 2021 vandt Esbjerg Kommune årets Brolæggerpris for brolæggerarbejdet i Kongensgade.

Relateret indhold