Tillid i centrum på nyt vandværk: ”Partnering er et fantastisk koncept”

Byggeriet af Solrødgård Vandværk i Hillerød skrider fremad. Partnering-modellen har været den helt rigtige løsning, lyder det fra totalentreprenøren LM Byg. Bygherren er enig.
Visualisering af et rustens jernbyggeri set ovenfra. Foran bygningen er der parkeret biler. Der er grønt hele vejen rundt om bygningen
Det nye Solrødgård Vandværk i Hillerød får en årlig produktion på 2.400.000 m³/år. Kapaciteten kan evt. øges efter behov. Visualisering: Ginnerup Arkitekter

I april 2026 vil et helt nyt vandværk stå færdigt på Solrødgårds Alle i Hillerød. Det nye vandværk får en årlig produktion på 2.400.000 m³/år med mulighed for udbygning til 3.000.000 m³/år.

Dette på grund af den nuværende og potentielt fremtidige store vækst i byen. Både i forhold til indbyggere i de mange nybyggede boliger samt de store virksomheder som Novo Nordisk, Fuji Film og Foss, der holder til i byen.

Læs også

Novo betaler: Vil aflaste trafikken ved produktionssite i Hillerød

Vandværket etableres med flere vandbehandlingslinjer i form af lukkede filtre, anlæg for håndtering af filterskyllevand, rentvandstanke i rustfrit stål og udpumpningsanlæg.

Tillid og økonomisk tryghed

Hillerød Forsyning er bygherre på projektet, mens et konsortium bestående af LM Byg som totalentreprenør og Vand & Teknik, der står for vandprocesanlægget, er de udførende parter. Rådgiverteamet består af Ginnerup Arkitekter, Drias Rådgivende Ingeniører og Ekolab.

Visualisering af den rustrøde bygning i 1 etage. En sti leder bagom bygningen. Der går et par på stien
Nogle af de mange gang- og cykelstier på Solrødgård vil fremover føre bagom det nye vandværk. Visualisering: Ginnerup Arkitekter

Samarbejdet mellem parterne bygger på partnering-modellen, der skaber tillid, økonomisk tryghed og godt samarbejde, lyder det fra senior projektchef i LM Byg, Stig Moes Kristensen

– Jeg må bare sige, at partnering er et fantastisk koncept. Det er virkelig tillidsbaseret, og det kræver, at alle er fuldt loyale over for det samlede koncept. Og det er der virkelig købt ind på her.

14 måneders samarbejde

Inden totalentreprenøren gik i jorden, brugte partneringgruppen 14 måneder på at designe vandværket. Efter den fase låste de sig fast på en targetpris på 166 mio. kr. Prisen blev fastsat efter bygherre, entreprenører og rådgivere i fællesskab havde diskuteret mange forskellige løsninger og regnet på forskellige konstruktioner.

Blandt andet førte forløbet det til en ændring med nogle lettere konstruktioner, der viste sig at være mere fordelagtige for både økonomien og miljøet.

Læs også

95 nye boliger bliver startskuddet til Frederiksbros etape B

Hvis bygherren kommer med tilkøb, bliver det lagt oven i targetprisen, men ellers ligger den fast. Såfremt konsortiet overholder targetprisen, udløser det en lille bonus.

– Vi kører totalt åben bog, så bygherren kan se vores omkostningsskema og kender vores dækningsgrader. Den totale åbenhed betyder, at vi kan bruge vores kræfter på at fokusere på sikkerhed, fremdrift og kvalitet i stedet for at bruge kræfter på at diskutere små huller i økonomien, siger Stig Moes Kristensen.

Plads til bygherren i skurbyen

Hillerød Forsyning valgte partnering for at drage nytte af entreprenørens erfaringer tidligt i processen, for at få mest mulig kvalitet for pengene og for at opnå en god stemning gennem hele projektet. Projektleder fra Hillerød Forsyning, René Bruus Thomsen, siger:

– Først og fremmest vil vi gerne undgå de projekter, hvor økonomien skrider, og hvor det ender med dårlig stemning mellem parterne. Og vi ville også meget gerne have entreprenøren og vandværksbyggeren ind tidligt i forløbet, fordi vi har tiltro til, at de sidder med meget viden, som går tabt, hvis den bringes i spil for sent. Nu har de siddet sammen med os og rådgiverne og udviklet projektet, og foreløbig har det været en stor succes, siger René Bruus Thomsen, der både personligt og professionel synes godt om at arbejde ud fra partnering-modellen.

Visualisering af vandværket med garager i forgrunden. Der står mennesker foran bygningen bagest til højre
Vandværket opføres på Solrødgård, hvor der bl.a. er genbrugsplads og renseanlæg. Vandværket opføres i samme stil som de øvrige bygninger på matriklen. Visualisering: Ginnerup Arkitekter

– Da skurbyen blev opført, blev der lavet en plads til mig, og dørene bliver ikke lukket på noget tidspunkt. Jeg føler, at jeg er helt nede i maskinrummet, og som bygherre kan vi kigge ned i alle detaljer i økonomien, lige når vi vil.

Der har netop været rejsegildet på vandværket. LM Byg forventer at være færdige med råhuset til sommer, hvorefter Vand & Teknik begynder at montere procesanlægget. Vandværket skal indvies i 2026.

Relateret indhold