Tag over hovedet: Uddeler op til 60 nye mødesteder i træ og genbrugsmaterialer

Træ og genbrugsmaterialer skal igen omdannes til 40-60 mødesteder for lokale foreninger og fællesskaber. Bag projekt Vores Sted står Realdania, der i denne runde vil fokusere på unge fællesskaber.
Illustration af et træbyggeri uden vægge. Under taget sidder og står mennesker
Foreninger, lokaludvalg mv. kan søge om et af fire typer mødesteder opbygget i primært træ og genbrugsmaterialer. Her Fællestaget, hvor man kan mødes og lave noget sammen under tag. Det kan f.eks. være yoga, leg, fællesspisning, fædregruppe, dans, loppemarked, familiefest, venneaften, fastelavn mv. Illustration: Realdania

I oktober 2024 modtog den filantropiske forening Realdania mere end 600 ansøgninger til første runde af indsatsen Vores Sted. Her kunne lokale foreninger og fællesskaber søge om at få tag over hovedet via et mødested opført primært i genbrugsmaterialer og træ.

60 lokale foreninger og fællesskaber fik bevilliget et fysisk mødested af Realdania. Og nu er der flere på vej i forbindelse med ansøgningsrunde nr. to, der løber frem til den 1. maj 2025 kl. 23.59.

Læs også

Et aktivt valg: Genanvender 95 % af gammel fabrik

I alt vil Realdania bevillige 150 små, fysiske mødesteder, så lokale fællesskaber kan gro. I den kommende ansøgningsrunde uddeler foreningen mellem 40 og 60 mødesteder.

Adm. direktør i Realdania, Jesper Nygård, siger:

Illustration af et træhus med en åbning ind. Der er aktive mennesker ved huset, klar til at vandre, lege, gå med hunden
Naturbasen på 36 kvm plus 22 kvm terrasse kan bl.a. bruges i forbindelse med det aktive liv i det fri, til at opbevare grej, samle gruppen, tage pause, spise madpakken. Illustration: Realdania

– Den overvældende interesse, vi oplevede i første ansøgningsrunde, vidner om, at der er en stor efterspørgsel på steder, vi kan mødes fysisk. Steder, hvor man kan være en del af et fællesskab og føle sig som en del af noget større – uanset om det er en særlig interesse eller blot et fælles frirum.

Vil forebygge ensomhed

Indsatsen henvender sig blandt andet til de danske unge, der fylder meget i statistikken, når man måler på ensomhed. Derfor vil Realdania være særligt opmærksomme på fællesskaber henvendt til netop unge i 2. runde.

Læs også

Nu skal det være lettere for kommuner at opstøve nye arkitekter

– Vi ved fra forskning i livskvalitet, at vores relationer til andre mennesker – at være en del af et fællesskab – er noget af det, der betyder mest for, om vi trives. Vi ved også, at tag over hovedet er vigtigt, når fællesskaber skal udvikles eller videreudvikles – eller med et andet ord: gro. For os har det været ekstra vigtigt, at det tag og væggene under det, bliver til på en måde, som sætter mindst muligt klimaaftryk. Derfor bygger vi hovedsageligt de nye mødesteder i genbrugsmaterialer og træ. Og vi bygger dem som fire forskellige, åbne fælleshuse, der kan indrettes og bruges på mange måder, siger Jesper Nygård.

Et åbent hus med terrasse. Mennesker er i gang med krea- og reparationsprojekter
I det 38 kvm store fælleshus Værkstedet kan op mod 30 personer mødes. Her kan de f.eks. bruge hænderne, være kreative, reparere eller skabe noget. Der følger en 20 kvm terrasse med. Illustration: Realdania

Blandt dem der fik bevilliget et fælles mødested under tag i første runde, var bl.a. en biavlerforening i Holbæk. Fire lokale sportsklubber i Dybvad ved Frederikshavn. Et uformelt fællesskab af lokale unge i Ejby ved Middelfart.

Ansøgningsskemaet kan findes online her.

Relateret indhold