Sweco: Her har boligejere størst fordel ved at skifte til fjernvarme

For næsten 90 % af de 400.000 husstande, som de kommende år skal udskifte olie- eller gasfyret, kan det betale sig at skifte til fjernvarme - med størst fordel omkring hovedstaden og i østjylland, viser en analyse fra rådgiveren Sweco.
Et skifte til fjernvarme er økonomiske fordelagtigt for en meget stor del af de danske husstande, der i dag opvarmes på olie eller gas, viser en analyse fra Sweco Getty Images.
Et skifte til fjernvarme er økonomiske fordelagtigt for en meget stor del af de danske husstande, der i dag opvarmes på olie eller gas, viser en analyse fra Sweco Getty Images.

Fra fossilfyr til fjernvarme

  • Swecos Fjernvarmeanalyse 2022 viser, at der et stort potentiale for at udbygge fjernvarmen i kommuner i Region Hovedstaden og omkring landets større byer, primært på Sjælland, men også i det østlige Jylland samt i Sønderjylland. Her er der økonomiske besparelser for hver enkelt husstand, og samtidig kan det teknisk lade sig gøre at etablere fjernvarme.
  • Top 10 over kommuner med størst potentiale for at udbygge fjernvarmenettet:
  • – Hvidovre
  • – Rødovre
  • – Tårnby
  • – Ballerup
  • – Herlev
  • – Furesø
  • – Rudersdal
  • – Egedal
  • – Greve
  • Analysen er baseret på aktuelle energipriser (april 2022).
  • Kilde: Sweco.

Når 400.000 husstande skal skrotte olie- eller gasfyret som led i den grønne omstilling, så er der to muligheder. At blive koblet på et fjernvarmenet eller at installere en varmepumpe.

Hvad der bedst kan betale sig afhænger både om de tekniske muligheder og prisen på installationen. For den ensomtbeliggende landvilla eller lille landsby er fjernvarme måske ikke realistisk, men der er alligevel overraskende mange, for hvem fjernvarmen er en god og ligefrem billigere opvarmning end det gamle fossile fyr.

Swecos Fjernvarmeanalyse 2022 viser, at potentialet for at udbygge fjernvarmen er størst på Sjælland og særligt omkring hovedstaden, men også i den østlige del af Jylland og i Sønderjylland.
Swecos Fjernvarmeanalyse 2022 viser, at potentialet for at udbygge fjernvarmen er størst på Sjælland og særligt omkring hovedstaden, men også i den østlige del af Jylland og i Sønderjylland.

Det er konklusionen i en kortlægning som ingeniør- og arkitektrådgiveren Sweco har udført.

Den viser, at 88% af de boliger og bygninger, der i dag opvarmes med gas og olie, vil have økonomisk fordel af at skifte til fjernvarme. Særligt omkring hovedstaden er potentialet stort.

I hovedstadskommuner er

10 af de kommuner med størst potentiale for fjernvarmeudbygning ligger i det storkøbenhavnske opland. Således er Hvidovre, Rødovre og Tårnby tre af de kommuner i landet, hvor konvertering til fjernvarme er mest oplagt.

– Hvis vi tager Rødovre Kommune som eksempel, så viser vores analyse, at ca. 95 % af de ejendomme, der i dag ikke er på fjernvarme, vil have økonomisk fordel af at konvertere samtidig med, at det vil være teknisk muligt for fjernvarmeselskabet at forsyne dem, forklarer Kasper Qvist, energiekspert i Sweco og den står bag analysen.

– Helt ned på bygningsniveau kan vi vise, hvor i Danmark det kan betale sig at skifte til fjernvarme og samtidig er muligt rent praktisk at blive koblet til fjernvarmenettet. Dermed kan vi hjælpe kommunerne med at give borgerne et klart svar på, om de skal forvente fjernvarmeudbygning i deres område, siger Kasper Qvist.

Enten fjernvarme eller varmepumper

I det kommende valg af energiforsyning som der nu skal træffes handler det ifølge Kasper Qvist om et enten eller. Det er nemlig så bekosteligt at udbygge fjernvarmenettet, at flest mulig skal på i de områder, det udrulles.

– Totaløkonomisk bør vi udbygge fjernvarmenettet så meget så muligt og benytte varmepumper, hvor det ikke økonomisk og teknisk kan lade sig gøre at udbygge fjernvarmenettet. Vi skal undgå varmepumper og fjernvarme konkurrerer mod hinanden ved at blande dem i samme område. I stedet skal vi have blik for, hvor de to teknologier er gode hver især, forklarer Kasper Qvist.

Formålet med Swecos Fjernvarmeanalyse 2022 er ifølge rådgiveren, at kvalificere og accelerere kommuners og fjernvarmeselskabers beslutningsproces for, hvor fjernvarmenettet bør udvides.

Relateret indhold