Strandhoteller og feriecentre: 9 kystnære projekter får en ny chance

For at skabe vækst og tiltrække turister til landets kystområder har ni udviklingsprojekter – hvoraf flere ligger indenfor strandbeskyttelseslinjen - fået tilladelse til at sætte i gang.
Visualisering af et lavt hotel liggende tæt ved stranden. op ad bygningen står surfbrætter. Der er marhalm op mod hotellet
Det bæredygtigt opførte helårshotel Samsø Strandhotel, der er et af de ni forsøgsprojekter, skal være med til at tiltrække endnu flere turister til Samsø. Hotellet, der tænkes opført i træelementer, erstatter en tidligere cementvarefabrik. Visualisering: Loop Architects

Ni kystnære projekter har modtaget forsøgstilladelser i en forsøgsordningen indenfor kyst- og naturturisme, som Plan- og Landdistriktsministeriet inviterede landets 76 kystkommuner til at ansøge i foråret 2023.

De ni projekter er spredt over hele landet og består bl.a. af:

  • En udvidelse af Aarø Havn samt etablering af et feriecenter i Årøsund i Haderslev Kommune.
  • Opførelse af et 8.000 kvm hotel inkl. et mindre formidlingscenter på Røsnæs i Kalundborg Kommune.
  • Et strandhotel med knapt 30 værelser med restauration, spa, fitness mv. i den sydlige del af Sælvigbugten på Samsø.
  • Omdannelse af Valdemars Slot i Svendborg Kommune til et kulturelt samlingssted med udstillingslokaler, restaurant, tepavillon, grøntsagshave, skulpturpark og udendørs aktivitetsområder, der kan danne ramme om internationale kunstudstillinger og udendørs arrangementer.
  • Hotel på 1.200 kvm og surfskole i Thorsminde i Holstebro Kommune.
  • Udviklingsprojekt på en strækning på 2,5 kilometer langs kysten ved Fjellerup Strand i Norddjurs Kommune med bundgarnspæle til leg og læring i vandet, badebro med mulighed for formidling og ophold, ’Makrelfabrikken’ til aktiviteter, overnatning og bespisning og flydebro og opholdsplads til besøgende.

Badehotel og feriecenter

Én kommune – Odsherred Kommune – har fået to projekter med i forsøgsordningen, der er sat i verden for at skabe vækst og udvikling samt tiltrække turister i landets kystområder.

Bygherren Fischer Ejendomme ønsker at transformere den nedlagte Skamlebæk Radiostation Odsherred Kommune til et badehotel med ca. 40 værelser, restaurant og tilhørende faciliteter. Visualisering: Tegnestuen Lokal

Derudover skal der bl.a. tages højde for, at projekterne indpasses arkitektonisk til den omkringliggende natur og landskabet, så tiltag i projekterne også er med til at bidrage positivt til den omkringliggende natur og eventuelle naturoplevelser.

De to projekter er hhv. opførelse af et feriecenter med 36 feriehuse i tilknytning til Havnebyen på Sjællands Odde og omdannelse af den nedlagte Skamlebæk Radiostation nord for Ordrupnæs til et badehotel med ca. 40 værelser, restaurant og tilhørende faciliteter.

Hvis ikke det kan lade sig gøre at etablere badehotellet ved omdannelse af de eksisterende bygninger er et alternativ i spil: En nyopførelse med samme placering.

Læs også

5-stjernet badehotel i Hornbæk er tæt på et ja

Borgmester i Odsherred Kommune, Karina Vincentz, siger:

– De nye projekter vi skabe positiv udvikling for turismen i Odsherred. Begge projekter har fokus på den særegne og smukke natur, som Odsherred byder på. Både Skamlebæk og Havnebyen er vigtige elementer i fortællingen om Odsherreds historie. Badehotellet og ferieboligerne vil skabe nye arbejdspladser, men vil også være med til at øge interessen for at investere i tilsvarende projekter i Odsherred.

13-15 luksusværelser og gourmetrestaurant

Et andet interessant projekt ligger ved Marstal på Ærø. Her købte arkitektparret Dorte Mandrup og Louis Becker ifølge Fyns Amts Avis ejendommen Sommerlyst i 2020/2021. Planerne var at genopføre den som hotel og danserestaurant.

Både bygninger og grund er dog omfattet af strandbeskyttelseslinjen, hvilket betyder, at alle ændringer kræver en tilladelse fra Kystdirektoratet. Parret fik afslag på projektet.

Sidste chance for at benytte ejendommen til andet end privatbolig var kyst- og naturturisme-projektet, og her var der glædeligt nyt. Ved at komme igennem nåleøjet kan Sommerlyst nu gennemgå en renovering og opbygning af eksisterende bygninger. Først skal der en ny lokalplan til.

Læs også

Tre hoteller (kan være) på vej til Mors – første åbner i 2024

Der ønskes indrettet 13-15 luksusværelser med 30-35 sengepladser i en staldbygning, der skal nedrives og genopføres. På hotellet vil der endvidere være gourmetrestaurant og andre tilhørende faciliteter. Desuden ønskes etableret en mindre badebro.

De ni forsøgsprojekter er blevet godkendt af aftalegruppen bag planloven under By-, Land- og Kirkeministeriet. I alt kan der gives 16 forsøgstilladelser til projekter, der lever op til kriterierne i planloven.

Der vil senere blive taget stilling til, hvornår de resterende forsøgstilladelser udbydes i en ny ansøgningsrunde.

Relateret indhold