Stor OPP-aftale om Kalvebod-kontorhus

Teknikentreprenøren Caverion indgår kontrakt til 600 mio. kr. på byggeri og drift af nyt stort byggeri i København.
Kontorhuset bliver på ca. 40.000 kvm. Visualisering. Arkitema.
Kontorhuset bliver på ca. 40.000 kvm. Visualisering. Arkitema.

Om byggeriet

  • Gruppen bag byggeriet består af: Nordea Liv & Pension, Pædagogernes Pensionskasse, Lægernes Pensionskasse (investorer), A. Enggaard (opførelse), Nordea Ejendomme (forvaltningsselskab) og Caverion (drift og vedligehold).
  • Arkitekt: Arkitema
  • Rådgivende ingeniør: Moe
  • Lejer: Den danske stat v/ Bygningsstyrelsen
  • Brugere: Banedanmark, Trafikstyrelsen, Vejdirektoratet og Energistyrelsen
  • Areal: 60.000 kvm. (inkl. kælder)
  • Forventet ibrugtagning: Medio 2018
  • Anlægssum: Ca. 1 mia. kr.

Caverion er med, når byggeriet af et stort kontorbyggeri på Kalvebod Brygge i København går i gang. Teknikentreprenøren har sikret sig en aftale på 600 millioner kroner i et af de største OPP-projekter (Offentlig-Privat Partnerskab) i Danmark, når Bygningsstyrelsen bygger et 40.000 kvadratmeter stort kontorhus midt i København.

Caverion får ansvaret for alle tekniske installationer og en 20-årig driftsaftale. Med opgaven tager Caverion livscyklus ansvar og sikrer bygningens stand i aftaleperioden.

At projektet på Kalvebod Brygge bliver udbudt til OPP er en blåstempling af metoden, og den er et nødvendigt skridt for teknik- og vedligeholdelsesbranchen.

Direktør Michael Kirkegaard Caverion

Kontorbygningen skal huse Energistyrelsen, Banedanmark, Trafikstyrelsen og Vejdirektoratet, og den ventes at stå klar i 2018.

Blåstempling af OPP

Projektet på Kalvebod Brygge er helt i tråd med Caverions strategi.

– Det er et spændende projekt, fordi vi kan bruge alle vores kompetencer på en gang. Projektet lever op til vores strategi, hvor vi i højere grad vil arbejde med livscyklus løsninger til byggerier. Caverion er absolut frontløber på markedet, når det gælder livscyklus tankegangen fra vugge til grav, og nu bliver der lavet OPP på et højt niveau. At projektet på Kalvebod Brygge bliver udbudt til OPP er en blåstempling af metoden, og den er et nødvendigt skridt for teknik- og vedligeholdelsesbranchen, siger Michael Kirkegaard, direktør for Managed Services i Caverion.

Fra statens side ses projektet også som en god mulighed for at gøre sig erfaringerne med OPP-modellen i en stor skala. Den skaber økonomisk sammenhæng mellem anlægsudgifterne og den efterfølgende drift af bygningen. Og den rummer et stærkt incitament til at indarbejde den mest energieffektive løsning i byggeriet og dermed reducere omkostningerne til drift.

De statslige styrelser, som samles i huset, holder i dag til i gamle bygninger i dårlig energi-stand. Så alene på den front bliver der tale om en stor besparelse, når styrelserne flytter ind i de nye rammer.

Flere OPP-aftaler

Det er Nordea Pension og A. Enggaard, der har skrevet kontrakt med Caverion om projektet, og der er stor fokus på energiforbruget i kontorbyggeriet.

– Vi tænker energiforbruget ind i livscyklussen, og det er Caverion rigtig gode til. OPP- modellen giver et godt incitament til fra starten at indarbejde den mest energieffektive løsning i byggeriet, siger Michael Kirkegaard.

Caverion har medvirket i flere OPP-byggerier; blandt andet fire byretter, Landsretten i Viborg, og er i gang med Holstebro Politistation.

OPP-modellen giver et godt incitament til fra starten at indarbejde den mest energieffektive løsning i byggeriet, siger Michael Kirkegaard fra Caverion, der med en 600 millioner kroners aftale får ansvaret for alle tekniske installationer og en 20-årig driftsaftale på det store projekt på Kalvebod Brygge i København.
OPP-modellen giver et godt incitament til fra starten at indarbejde den mest energieffektive løsning i byggeriet, siger Michael Kirkegaard fra Caverion, der med en 600 millioner kroners aftale får ansvaret for alle tekniske installationer og en 20-årig driftsaftale på det store projekt på Kalvebod Brygge i København.

Relateret indhold