Søg mod byggemulighedernes land

Der er masser af arbejde for den danske bygge- og anlægsbranche i Norge, og det er bare om at gribe chancen - særligt for virksomheder i Nord- og Midtjylland, opfordrer Dansk Byggeri.
Dansk Byggeri opfordrer byggevirksomheder i især Nord- og Midtjylland til at søge mod Norge efter arbejde. Foto: Colourbox.
Dansk Byggeri opfordrer byggevirksomheder i især Nord- og Midtjylland til at søge mod Norge efter arbejde. Foto: Colourbox.

De norske byer har vokseværk, provinsen bygger for at forblive attraktiv, og infrastrukturen udvides konstant. Således forventes der alene i 2015 investeringer for 334,9 milliarder danske kroner i den norske bygge- og anlægssektor, viser en rapport fra Byggenæringens Landsforening. Det oplyser Dansk Byggeri i en pressemeddelelse.

– Norge ligger geografisk meget tæt på Nord- og Midtjylland, så derfor er det helt naturligt, hvis de lokale virksomheder bestræber sig på at finde arbejde i Norge. Men sikkert er det, at det i hvert fald ikke er mangel på byggeaktivitet, der skal afholde de danske bygge- og anlægsvirksomheder fra at forsøge at indtage det norske marked, siger chefkonsulent i international afdeling i Dansk Byggeri, Anita Kurowska Larsen.

Man skal ikke begå den fejl at tro, at vores landes regler minder om hinanden, fordi vi er naboer.

Anita Kurowska Larsen Chefkonsulent i international afdeling Dansk Byggeri

Til daglig rådgiver hun danske virksomheder om at tage arbejdsopgaver i udlandet. Interessen er stor, men de bliver ofte forundrede, når de finder ud af, hvor meget administration der er forbundet med at træde ind på netop det norske marked, fortæller hun.

Forskellige regler

– Man skal ikke begå den fejl at tro, at vores landes regler minder om hinanden, fordi vi er naboer. Især de administrative opgaver er der mange af, og derfor gælder det om at sætte penge af til rådgivning. Samtidig kræver det også masser af tid at lære systemet at kende, siger chefkonsulenten.

Det er for eksempel anderledes regler om indberetning af skat for den enkelte medarbejder og en striks ID-kontrol, der adskiller Norge og Danmark. Men når det først er lykkedes at etablere sig, er der potentiale for at kunne opbygge et solidt marked, hvor der vil være meget arbejde i fremtiden.

For at gøre det lettere for danske virksomheder at forsøge sig i Norge har Dansk Byggeri udarbejdet en Norgesvejledning. Samtidig holder Dansk Byggeri i samarbejde med Væksthus Midtjylland en netværksdag for byggebranchen den 17. marts i Aarhus.

Relateret indhold