Det øget fokus på social dumping har endnu ikke haft den store effekt.
I samarbejde med Arbejdstilsynet og politiet har Skattestyrelsen netop gennemført årets tredje landsdækkende aktion mod social dumping, hvor 53 virksomheder blev kontrolleret.
I 37 af virksomhederne, svarende til 70 %, fandt Skattestyrelsen indikationer på social dumping.

Danmark vil have strammere EU-regler mod social dumping
– Det er klart for mange fejl, når Skattestyrelsen kan finde fejl i syv ud af ti kontrollerede virksomheder. Det vidner også om, at der bliver taget alt, alt for let på vores spilleregler. For når udenlandske virksomheder og medarbejdere ikke spiller efter de samme regler, som gælder for danske virksomheder og medarbejdere, så skaber de unfair konkurrence over for de virksomheder, der godt kan finde ud af at følge reglerne. Det skal vi slå hårdt ned på, siger skatteminister Rasmus Stoklund.
De pågældende virksomheder kan nu se frem til yderligere kontrol, så den manglende skat og moms kan blive opgjort og opkrævet.
Byggeriet skiller sig negativt ud
Indsatsen skal sikre, at især udenlandske medarbejdere og virksomheder betaler korrekt skat og moms i Danmark, og kontrollerne er rettet mod brancher, hvor risikoen for fejl erfaringsmæssigt er stor.

Flere byggefirmaer frygter social dumping – kan hurtigt ramme indtjeningen
I denne aktion er de fleste af virksomhederne inden for bygge- og anlægsbranchen, men også industrien og andre områder har styrelsens opmærksomhed:
– De nye kontrolresultater viser jo desværre, at der fortsat er mange virksomheder særligt i bygge- og anlægsbranchen, der enten begår fejl eller bevidst forsøger at snyde fællesskabet. Derfor er Skattestyrelsens frugtbare samarbejde med Arbejdstilsynet og politiet ift. at afsløre social dumping meget vigtigt – både for samfundet, men også for den enkelte arbejdstager, så de får den løn og betaler den skat, de skal, siger skatteministeren.
Mangler at betale skat
Under kontrollerne stødte Skattestyrelsen bl.a. på problemer i 20 virksomheder, hvor der er fundet indikationer på, at nogle af de udenlandske arbejdere er arbejdsudlejet til de danske virksomheder, mens andre ikke er selvstændige, men lønansatte i de danske virksomheder. Det betyder konkret, at der skal betales manglende skatter, og at der fremover løbende skal afregnes dansk skat af deres indtægter.
Skattestyrelsen stødte også på 16 andre virksomheder, hvor der skal følges op på forholdene. Der skal bl.a. kontrolleres, om registreringer er korrekte, og om der sker korrekt lønindberetning. I to virksomheder var der problemer med skiltningen af byggepladsen. Der tages nu stilling til eventuelle bøder.

Social dumping: Stop for alt entreprenørarbejde rykker nærmere
– Det er vigtigt, at de danske virksomheder, der hyrer udenlandske underentreprenører, sætter sig godt ind i reglerne for, hvordan de skal behandles skattemæssigt. I modsat fald kan den danske virksomhed komme til at hæfte for den manglede skattebetaling, siger Rasmus Stoklund.
Som led i kontrollerne har Skattestyrelsen over hele landet talt med 129 medarbejdere, hvoraf 102 var udenlandske.
Myndighederne forventer i år at gennemføre otte landsdækkende aktioner samt 40 regionale aktioner.