Skolerenovering med verdens første C2C-mørtel

17. maj var der rejsegilde på udvidelsen og helhedsrenoveringen af Katrinedals Skole i Vanløse. Projektet omfatter 3.500 kvm nybyggeri og renovering af 6.000 kvm eksisterende bygninger.
Lars B. Lindeberg, indehaver og leder af Læring og Kultur hos JJW Arkitekter sammen med børne- og ungdomsborgmester, Pia Allerslev (V). Foto: Anni Lundqvist - Københavns kommune.
Lars B. Lindeberg, indehaver og leder af Læring og Kultur hos JJW Arkitekter sammen med børne- og ungdomsborgmester, Pia Allerslev (V). Foto: Anni Lundqvist - Københavns kommune.

Om projektet

  • Projekt: Kapacitetsudvidelse og helhedsrenovering af Katrinedals Skole
  • Bygherre: Københavns Kommune
  • Periode: 2013-2017
  • Areal: Nybyggeri ca. 3.500 kvm / renovering 6.000 kvm
  • Totalrådgiver/arkitekt: JJW Arkitekter A/S
  • Entreprenør: Entreprenørfirmaet Einar Kornerup A/S
  • Ingeniør: Rambøll
  • Landskab: BOGL / PK3 Landskab

Ligesom andre steder i København er der også i Vanløse behov for at øge kapaciteten på skoleområdet. Det er baggrunden for udvidelsen og renoveringen af Katrinedals Skole, der efter udbygningen bliver en 4-sporet skole for 0.-9. klassetrin. Udover selve skolebyggeriet er udvidelsen af fritidshjemmet Katfrit en del af projektet, ligesom Brønshøj Sportshal udbygges og istandsættes og fremover bliver skolens idrætshal, som også kan benyttes af beboerne i lokalområdet.

17. maj var der rejsegilde på udvidelses- og renoveringsprojektet, der har JJW Arkitekter som totalrådgiver.

Jeg er stolt over, at vi på dette projekt indarbejder en lang række bæredygtighedsinitiativer som blandt andet verdens første cradle 2 cradle-mørtel og genbrugstegl.

Lars B. Lindeberg Leder af Læring og Kultur, JJW Arkitekter

Masser af genbrug

– Vi laver en socialt bæredygtig skole, der er er fremtidssikret i forhold til at opfylde de læringsmæssige og sociale krav, som folkeskoleområdet skal imødekomme i de kommende år. Derudover har vi fokuseret på at skabe en robust skole, der holder til at blive brugt som skole. Jeg er samtidig stolt over, at vi på dette projekt indarbejder en lang række bæredygtighedsinitiativer som blandt andet verdens første cradle 2 cradle-mørtel og genbrugstegl, siger Lars B. Lindeberg, leder af Læring og Kultur hos JJW Arkitekter.

Katrinedals Skole er et bæredygtigt foregangsprojekt, hvor verdens første cradle 2 cradle-certificerede, cementfri kalkmørtel fra Kalk binder det hele sammen, ligesom man genanvender tegl fra Bispebjerg Hospital og Rigshospitalet til de nye bygninger.

Samler erfaringer

Også overborgmester Frank Jensen (S) fremhæver brugen af genbrugstegl i projektet.

– I København er vi i fuld gang med at renovere og udbygge byens folkeskoler, så vi giver vores børn de bedste forudsætninger for at lære og udvikle sig. Katrinedals Skole er et flot eksempel på, hvor meget vi prioriterer vores skoler. Med udbygningen sikrer vi plads til Vanløses mange skolebørn i inspirerende og campuslignende nye bygninger og bedre idrætsfaciliteter, som er helt afgørende for en moderne folkeskole med fokus på bevægelse og aktivitet. Og så er der også tænkt i et grønt og bæredygtigt byggeri med brugen af for eksempel genbrugstegl. Ingen tvivl om at vi er nået hele vejen rundt med det her projekt til glæde for børn og voksne, siger Frank Jensen.

Københavns Kommunes Center for Miljøbeskyttelse har samlet et hold med repræsentanter fra nedrivningsentreprenør P. Olesen, genbrugsfirmaet Gamle Mursten, Teknologisk Institut samt Sweco og Lauritzen Advising. Holdet skal samle erfaringerne med nedrivning, rensning og genbrug af teglsten – et område Københavns Kommune ser et stort uudnyttet potentiale i.

Byggeaktiviteterne fortsætter frem til skolestart 2017 og herefter går renovering af skolens gymnastiksale i gang.

Sådan kommer den fremtidige Katrinedals Skole til at se ud. Visualisering: JJW Arkitekter.
Sådan kommer den fremtidige Katrinedals Skole til at se ud. Visualisering: JJW Arkitekter.

Relateret indhold