Skal fraflytte Bellahøjhuse før tid – risiko for sammenstyrtning ved hård vind

Nye ekspertberegninger vurderer, at en konstruktionsfejl i højhusene er mere alvorlig end hidtil antaget - husene tåler ikke typisk dansk blæsevejr.
Bellahøjhusene består af 28 højhuse som ejes af fire boligorganisationer
Bellahøjhusene består af 28 højhuse som ejes af fire boligorganisationer

De ikoniske Bellahøjhuse lider under en konstruktionsfejl, der giver risiko for sammenstyrtning.

Det fandt man ud af allerede sidste år, men nu foreligger en ny ingeniørberegning, der viser, at husene på grund af konstruktionsfejlen ikke tåler en vindbelastning på mere end 11-12 meter pr. sekund i middelvind.

Det svarer til hård vind eller 6 på Beaufort-skalaen, som går fra 0 til 12. Det er en situation, der statistisk set kan forekomme hver måned, og med placeringen på et lille højdedrag mellem storbyen og Utterslevmose er husene udsat for den fulde vindpåvirkning.

Vi går i gang med at genhuse

De nye beregninger har fået boligorganisationen bag husene, Samvirkende Boligselskaber (SAB), til at iværksætte en genhusning af beboerne før tid.

Det sker efter Københavns Kommune har været orienteret om beregningsresultaterne og derpå fremsendt en såkaldt agterskrivelse. Her oplyses, at kommunen agter at påbyde SAB at genhuse hele SAB II i løbet af et år.

Foreløbig har SAB dog valgt at genhuse beboerne i de tre mest udsatte huse ud af de 10 Bellahøjhuse, som organisationen ejer.

– Genhusning er en stor indgriben i den enkelte beboers liv og dagligdag, men vi står beklageligvis i en situation, hvor vi som ansvarlig organisationsbestyrelse ikke ser andre muligheder. De berørte beboere er inviteret til informationsmøder, hvor vi taler forløbet igennem, og der vil herefter være individuelle forløb, siger John B. Sørensen, formand for Samvirkende Boligselskaber.

Beboere får mulighed for at vende tilbage

Det er KAB, der administrerer Bellahøjhusene for SAB, og her gør man klar til at genhuse beboerne i de tre huse med 149 familier permanent i nye boliger. Men med mulighed for at vende tilbage.

– Vi vil arbejde intenst på at finde gode, permanente genhusningsboliger til familierne i de tre berørte huse. Og beboerne får mulighed for at vende tilbage, når deres bolig er renoveret, siger Rolf Andersson, udviklingsdirektør i KAB.

Ifølge KAB var evakueringsberedskabet for husene allerede etableret, da tidligere ingeniørundersøgelser afslørede konstruktionsfejl – de var dog af væsentlig mindre omfang end de nye beregninger.

Renoveringsprojekter afslørede svag konstruktion

Bellahøjhusene blev opført i 1950’erne og er mærket af tidens tand. De senere år har de fire boligorganisationer, som ejer husene, derfor arbejdet med at tilrettelægge projekter for gennemgribende renoveringer.

Under forarbejdet til renoveringen af Samvirkende Boligselskabers 10 huse i afdelingerne SAB I og II, konstaterer teknikere, at der er fejl i de gamle ingeniørberegninger, og at konstruktionerne derfor kunne være mangelfulde.

Samvirkende Boligselskaber KAB satte herefter en dybdegående undersøgelse af beregningerne i gang. Den er udført af ingeniørfirmaet på sagen i samarbejde med landets fremmeste eksperter i stabilitet og statik.

Renoveringen af Samvirkende Boligselskabers huse forventes at gå i gang i 2025 og blive afsluttet i 2029.

Relateret indhold