Ramt af stormflod: Nu skal stormflodsanlæg forhøjes

Gråsten Havn og området omkring blev i oktober ramt af en stormflod med havvand 2,27 meter over normalen. Et stormflodsanlæg foreslås nu forhøjet, så det kan modstå en 100-års hændelse frem til 2070.
Stormfloden i oktober 2023 gav skader for omkring 80 mio. kr. i Sønderborg Kommune alene. Det var bl.a. asfalt- og grusveje, vandrestier, cykelstier, rekreative områder, broer, havne, badebroer og kommunale bygninger, der blev ramt. Foto: Sønderborg Kommune
Stormfloden i oktober 2023 gav skader for omkring 80 mio. kr. i Sønderborg Kommune alene. Det var bl.a. asfalt- og grusveje, vandrestier, cykelstier, rekreative områder, broer, havne, badebroer og kommunale bygninger, der blev ramt. Foto: Sønderborg Kommune

Knuste sommerhuse og både, gennembrudte diger og store oversvømmelser var det kedelige resultat, da en østvendte stormflod ramte Danmark i oktober 2023. Her blev havvandet bl.a. opstuvet i Flensborg Fjord, hvilket gjorde, at vandstanden i Gråsten Havn ramte 2,27 meter over normalen, mens den blev målt til 2,1 meter i Sønderborg Havn.

Det vil man helst ikke se en gentagelse af i Sønderborg Kommune, der nu lægger op til en revurdering af det projektforslag for stormflodsbeskyttelse af Gråsten Havnefront, som kommunen arbejder på. Forvaltningens anbefaling lyder, at stormflodsbeskyttelsen i Gråsten skal bygges højere.

– Stormflodsprojektet i Gråsten skal revurderes, så vi får de rette dimensioner på projektet. Anlægget skal skabe tryghed i området og anlægges i en højde, der kan beskytte mod en 100-års hændelse frem til 2070. Hvis vi får det bygget for lavt, risikerer vi, at anlægget skal forhøjes før tid, siger Asger Romme Andersen, formand for Natur-, Klima- og Miljøudvalget, der har godkendt, at koten i projektet skal revurderes.

Læs også: Travle kloakmestre: Boligejere vil sikre deres boliger mod vand

Sønderborg Kommune søgte sidste år støtte til projektet fra Statens Kystpulje, men fik ikke tilsagn om støtte. Den eventuelle ekstra anlægsudgift kommer derfor til at indgå i bidragsfordelingen mellem Sønderborg Kommune samt husejerne og lodsejere.

Flere borgere vil få fordel af forhøjet anlæg

Der er cirka 240 adresser inden for området, som vil blive beskyttet mod stormfloder og som potentielt kan blive bidragspligtige ved en sikringskote på 2,5 meter. Hvis koten hæves, kan flere adresser opnå beskyttelse fra anlægget, og de vil dermed også kunne pålægges bidragspligt.

Læs også: “En kæmpe lettelse”. Juelsminde får små 38 mio. kr. til kystbeskyttelse

– Hvis sikringskoten gøres højere, vil flere borgere få fordel af den og dermed også komme til at indgå i bidragsfordelingen, siger Maria Frost Andresen, der er næstformand i Natur-, Klima- og Miljøudvalget.

Det er Sweco, som laver projektforslaget samt et forslag til en bidragsfordeling for Sønderborg Kommune. Begge dele forventes klar i juni 2024.

Relateret indhold