Rambøll sikrer mod oversvømmelse

Rambøll er totalrådgiver på et projekt, der skal sikre beboede arealer i og omkring Roskilde mod stormflod.
Rambøll er totalrådgiver for sikringen mod stormflod i Roskilde Fjord. Foto: Colourbox.
Rambøll er totalrådgiver for sikringen mod stormflod i Roskilde Fjord. Foto: Colourbox.

Billederne af huse, hvor vandet står op over soklen, står stadig frisk i erindringen, når Roskilde og stormflod nævnes i samme sætning. Og det er efterhånden slået fast, at ekstremvejret ikke bliver mindre hyppigt fremover – hvilket helt naturligt kalder på løsninger, der kan sikre bygninger mod de ændrede forhold.

I forhold til Roskilde Fjord skydes der nu gang i tiltag, der skal sikre mod stormflod. Således igangsætter Roskilde Kommune nu stormflodssikring af Jyllinge Nordmark i den nordlige del af Roskilde Kommune og langs Roskilde havn. Det skriver Rambøll på sin hjemmeside.

Rambøll er i øvrigt totalrådgiver med arkitekterne Cornelius & Vöge som underrådgiver. Planen er, at beskyttelsesprojekterne skal minimere risikoen for oversvømmelser og samtidig give borgerne nye landskabelige naturrum og rekreative byrum.

Roskilde Havn

Det oplyses, at Rambølls eksperter inden for havne, geostruktur, vand og klimatilpasning nu går i gang med det forberedende arbejde. Et af projekterne er at stormflodssikre inderfjorden vest, fra roklubben til Kællingehaven. Projektet munder ud i et sikringsanlæg med både permanente og mobile anlæg kombineret med anlæggelsen af en ny promenade.

Ud over den sikrende effekt får Roskilde også et nyt rekreativt rum for byens borgere og havnens brugere.

Jyllinge Nordmark

Stormflodssikring af Jyllinge Nordmark skal sikre 494 af områdets ejendomme mod oversvømmelser. Her arbejder Rambøll med detailprojektering og VVM-redegørelse i forhold til en stormflodssikring mod fjorden og langs Værebro Å, blandt andet ved etablering af et dige mod fjorden, et dige tværs over åens udløb med et højvandslukke samt et dige i øst ud mod åen.

Rambøll fortæller i øvrigt, at de i stigende grad hjælper kommuner med sikring mod stormflod og skybrud. Tilgangen er holistisk og multidiciplinær, hvor løsninger inden for infrastruktur, energi og byudvikling tænkes sammen med byernes øvrige indsatser inden for vand og klimatilpasning.

Relateret indhold