Manglen på arbejdskraft er stadig en stor udfordring for byggeriet, og den grønne omstilling og øgede digitalisering vil blot få efterspørgslen på især ingeniører til at stige yderligere frem mod 2030.
En analyse udarbejdet af Iris Group og HBS Economics for Danske Gymnasier og Ingeniørforeningen, IDA, viser, at 13.000 uddannede kandidater indenfor områderne ingeniør, teknik og it vil mangle, og dertil kommer en mangel på 7.000 personer med en mellemlang teknik- eller it-uddannelse.
Dermed er det for virksomhedernes fremtid afgørende at få gjort opmærksom på dem selv, og den mulighed byder sig i denne uge, når DSE (De Studerende Erhvervskontakt) slår dørene på DTU i Lyngby til en af landets største job- og karrieremesse.
DSE Messe Lyngby løber hen over to dage, hvor omkring 140 virksomheder og 10.000 studerende og færdiguddannede får mulighed for at mødes og tale om muligheder for job, praktik, projektsamarbejder mm.
De bedste, klogeste og mest kreative
Blandt de mange virksomheder er råhusproducenten LM Byg, der er på jagt efter unge ingeniørtalenter til at sikre virksomhedens grønne råhuse i fremtiden:
– Beton er en stor post i byggeriets samlede CO2-regnskab, og som råhusentreprenør med en omfattende egenproduktion har LM Byg både muligheden og ambitionen om at føre an i den grønne omstilling. For at nå det mål skal vi tiltrække de bedste, klogeste og mest kreative talenter indenfor råhusbyggeri og bæredygtigt byggeri, og derfor sætter vi jagten ind ved dette års DSE-messe, siger Per Semmling, adm. direktør i LM Byg.
Et beton-eksperiment i sig selv
I flere år har LM Byg haft fokus på bæredygtigt råhusbyggeri og har indført en række initiativer – store som små – der er med til at sænke virksomhedens samlede CO2-aftryk på byggepladserne.
Desuden deltager virksomheden også i udviklingsprojekter, der har fokus på ressourcebesparende og grønnere byggeri.
Blandt andet DTU’s betonlaboratorium, Bygning 130, der ligger få meter fra DSE-messen. Den 2.000 m2 store konstruktion danner ikke kun rammerne om undervisning og forskning af bygge- og anlægsmateriale; Selve bygningen er et eksperiment i sig selv:
Den er opført i den grønne beton, FutureCem, og da LM Byg støbte det grønne råhus var det første gang, at den CO2-besparende cement blev brugt i væg og gulv i en bygning. I dag bruger studerende og forskere råhuset til at undersøge bæredygtig betons holdbarhed og hærdningsproces.
– Vi ser den grønne omstilling som en kontinuerlig proces, og det kræver, at du som virksomhed skaber et miljø, hvor hele teamet er nysgerrige og løbende bliver udfordret, bliver klogere, får nye ideer, som kan testes og optimeres og udvikle sig til innovative løsninger, siger Per Semmling.
DSE Messe Lyngby finder sted onsdag d. 6. april og torsdag d. 7. april, begge dage fra kl. 10-16.