Opslagsværk om tolerancer er blevet opdateret

Værktøjet 'Hvor går grænsen' er netop blevet opdateret, så det forsat kan hjælpe bygherren og rådgiveren med at definere forventninger og krav i projekter.
Værktøjet 'Hvor går grænsen" kan hjælpe med at sikre, at for eksempel tømreren overtager en opgave, der er opført efter standarderne. Foto: Colourbox.
Værktøjet 'Hvor går grænsen" kan hjælpe med at sikre, at for eksempel tømreren overtager en opgave, der er opført efter standarderne. Foto: Colourbox.

Hvad er kravene til et betonarbejde, og hvad kan eksempelvis en tømrer forvente at overtage, når han gør klar til den næste fase af et byggeprojekt? Det kan hjemmesiden www.tolerancer.dk svare på, og det benyttede 25.000 sig af sidste år. Værktøjet, som Dansk Byggeri står bag, giver mulighed for at få styr på, hvilke tolerancer man i henhold til normer og standarder kan forvente, der skal indarbejdes i et projekt eller overholdes, når man udfører eller får udført en opgave.

Værktøjet er netop blevet opdateret, så det forsat kan hjælpe bygherren og rådgiveren med at definere forventninger og krav i et projekt og dermed gøre det enklere for betonproducenten, montøren af betonelementerne og efterfølgende tømreren at gennemskue, hvilke krav der stilles i de enkelte projekter. Tvivlsspørgsmål kan ofte føre til unødvendige konflikter og koste vigtig tid i byggeprocessen.

Det er vigtigt at vide, hvor grænsen går for afvigelser, og hvordan de skal forstås, så alle afleverer noget, som også næste led i processen kan bygge videre på.

Niels Strange Chefkonsulent, Dansk Byggeri

Meget brugt

– ‘Hvor går grænsen’ på www.tolerancer.dk er et meget brugt værktøj, og i og med at hjemmesiden nu også kan tilgås fra en mobiltelefon, er det nemt at hente frem også ude på byggepladsen, siger chefkonsulent i Dansk Byggeri, Niels Strange, og uddyber:

– Det er vigtigt at vide, hvor grænsen går for afvigelser, og hvordan de skal forstås, så alle afleverer noget, som også næste led i processen kan bygge videre på. De nye opdateringer af vejledningerne er en vigtig faktor for, at der ikke er for mange snublesten i byggeprocessen, og der kan holdes fokus på produktivitet og kvalitet frem for afhjælpningsløsninger og konflikter.

De nye opdateringer på www.tolerancer.dk vedrører især nye informationer om betonelementer og in situ-støbninger, ligesom standarderne for udvendigt træarbejde også er blevet opdateret. Yderligere har hjemmesiden fået nyt design således, at brugerne har en mere enkel og overskuelig tilgang til de enkelte fagområder.

Gældende normer

– Tolerancerne i ‘Hvor går grænsen’ bygger på gældende normer og standarder, og der, hvor der ikke findes tolerancer for arbejdets udførelse, har branchen fastlagt tolerancerne i tre kategorier, dvs. lempet, normal og skærpet toleranceklasse på baggrund af vurderinger og praktiske erfaringer i det enkelte fag. Tolerancerne i ‘Hvor går grænsen’ dækker primært de områder, der findes imellem fagene, dvs. ud- og indfaldskravene og i mindre grad udfaldskravene for det færdige finisharbejde, siger Niels Strange og tilføjer:

– Derfor vil vi også gerne høre fra fagfolk i byggebranchen, der har inputs til senere opdateringer, så tolerancerne kommer til at dække virkeligheden i den praktiske hverdag. Det er vigtigt, at både de projekterende og udførende har for øje, at ‘Hvor går grænsen’ løbende opdateres.

Opslagsværket 'Hvor går grænsen
Opslagsværket ‘Hvor går grænsen” giver svaret på, hvor grænserne for afvigelser i byggeriet går.

Relateret indhold