Økonom: Ekstraordinær lønvækst kan koste jobs i nybyggeriet

Lønnen i bygge- og anlægssektoren er steget mere end i alle andre sektorer. Branchen er dog delt i to, fortæller seniorøkonom Lasse Lundqvist.
De seneste lønstigninger kan få konsekvenser for beskæftigelsen inden for nybyggeri, hvor aktiviteten er lav. Foto: Gettyimages.
De seneste lønstigninger kan få konsekvenser for beskæftigelsen inden for nybyggeri, hvor aktiviteten er lav. Foto: Gettyimages.

I 4. kvartal 2023 er lønningerne i bygge- og anlægsbranchen steget med 6,2 % ift. 4. kvartal 2022 – og dermed den branche, hvor lønnen er steget mest.

Det viser den seneste opgørelse fra Danmarks Statistik.

Læs også: Nye tal: Markant dyrere byggeomkostninger udhuler fortjenesten

Seniorøkonom Lasse Lundqvist, Prognosecenteret, hæfter sig ved, at lønpresset – bedst som materialeomkostningerne har stabiliserede sig – fortsætter med at drive de samlede byggeomkostningerne til et rekordhøjt niveau:

– Lønstigningerne er en naturlig konsekvens af, at inflationen over de seneste par år har eroderet danskernes købekraft.

Stor forskel på ordrebøgerne

Økonomen forklarer, at den ekstraordinære lønvækst i bygge- og anlægssektoren samtidig afslører en gennemgående mangel på kvalificeret arbejdskraft, særligt inden for renoverings- og anlægsprojekter, som står i kontrast til den faldende byggeaktivitet:

– Resultatet af disse lønstigninger kunne ultimativt accelerere et fald i beskæftigelsen inden for nybyggeri, som allerede lider under en sløv aktivitet.

Læs også: Økonom: Historisk høj beskæftigelse overpræsterer

Lasse Lundqvist tilføjer:

– Tallene maler et billede af en bygge- og anlægssektor, hvor der er stor forskel på tykkelsen af ordrebøgerne.

Mens lønnen altså steg mest i bygge- og anlægsbranchen med 6,2 %, steg lønningerne hos de private virksomheder med 4,6 %, og på tværs af alle sektorer var den samlede lønstigning 3,6 %. Ifølge Danmarks Statistik er disse samlede stigninger i 3. og 4. 2023 de største, der opgjort, siden man begyndte at registrere tallene tilbage til første kvartal 2017.

Relateret indhold