Det Biologiske Hus
- Det Biologiske Hus er et moderne, bæredygtigt og modulbaseret boligkoncept med fokus på arkitektur, materialer, indeklima og individuelt design. Huset kan nemt tilpasses kundernes ønsker og bygges let, hurtigt og præcist med den nyeste digitale produktionsteknologi. Som noget helt nyt anvendes genanvendelige overskudsmaterialer fra landbruget – naturlige materialer i form af blandt andet konstruktive halmplader, der har et minimalt fodaftryk på miljøet og bidrager til et sundt indeklima.
- Alle materialer, der er anvendt i huset, er gennemtestede og godkendt til byggeri, ligesom de er kommercielt tilgængelige. Derudover er Det Biologiske Hus lige til at fjerne igen, uden det efterlader sig spor i naturen. Det kan genopbygges i samme eller anden sammenhæng andetsteds. Udviklingen af Det Biologiske Hus er støttet af Miljøministeriets pulje for Økologisk Byggeri.
Det Biologiske Hus har nået endnu en milepæl, idet det nu står monteret med tag, facade, døre og vinduer, hvilket markeres med “Råhusdagen”.
– Råhusdag holdes som pendant til rejsegilde for at markere, at råhuset er lukket, siger Kim Christofte, adm. direktør i Een til Een, der er hovedkraften bag Det Biologiske Hus sammen med NCC, GXN, Deloitte, AB Clausen og Teknologisk Institut.
Det Biologiske Hus opføres med Een til Eens digitalt optimerede og modulære byggesystem, og husets fundament bygges op på skruepæle i stedet for et traditionelt betonfundament, der er relativt CO2-tungt, og ikke muliggør samme direkte genanvendelighed.
I byggeriet har det indtil nu været aktører fra den mere end 40 virksomheder store strategiske partnergruppe som Novofibre, Horn Group, Thermocell, Derbigum, Rheinzink og Kebony, der har været aktive i huset.
– I Kebony er vi begejstrede for det spændende strategiske samarbejde med Een til Een. Vores facadeløsning og bæredygtige værdier hos Kebony er integreret i byggeriet af huset, og viser på bedste vis nogle af vores produkters styrke og muligheder, siger salgs- og marketingkonsulent i Kebony Danmark, Mona Gøtske.
Efter fejringen af råhusdagen den 29. juni kl. 15-17 begynder arbejdet med den indvendige beklædning og komplettering.
Et testhus
Det Biologiske Hus er første element i forbindelse med åbningen af Biotopen, der er en ny udstillingspark og et videnscenter for bæredygtigt byggeri i Danmarks største permanente byggeudstilling, Huset, i Middelfart.
– Med Biotopen er vi med til at drive og præge udviklingen i byggeriet i den bæredygtige retning, og Huset er med sin geografiske placering og samling af knowhow det ideelle sted at teste nye, bæredygtige metoder og materialer, siger direktør Jan Røgind Jørgensen fra Huset.
Det Biologiske Hus forventes at stå færdigt i efteråret 2016. Byggeprocessen er bevidst planlagt til at være relativt lang, da der undervejs afprøves og udvikles nye teknikker og metoder.
– Den viden og de erfaringer, som vores arbejde med Det Biologiske Hus løbende har kastet af sig, har vi samlet i tre bøger, som nu udgives som e-bøger samt en trykt udgave. Bøgerne skal ses som håndbøger med inspiration og fakta om den udviklingsproces og de materialer, vi har undersøgt igennem projektforløbet. Vi håber, at bøgerne kan være med til at skabe en konstruktiv dialog om fremtidens bæredygtige bolig og belyse nogle af de udfordringer, vi står over for i byggebranchen, siger arkitekt og partner i Een til Een, Nicholas A. Bjørndal.