Ny vindmøllepark i Vesterhavet – enorme stålrør bankes i havbunden

I næste uge starter nedramningen af monopæle til to havvindmølleparker, der ved årets udgang vil levere fossilfri strøm til 350.000 husstande.
Vindmøllerne står på såkaldte monopæle, der bliver nedrammet i havbunden - en opgaven, der bliver udført af et såkaldt jack up-skib, som kan stå på havbunden ved hjælp af fire store ben.
Vindmøllerne står på såkaldte monopæle, der bliver nedrammet i havbunden - en opgaven, der bliver udført af et såkaldt jack up-skib, som kan stå på havbunden ved hjælp af fire store ben.

I sidste uge besluttede Energistyrelsen at stille sagsbehandlingen af havvindmølleprojekter og øvrige VE-projekter under den såkaldte Åben Dør-ordning i bero. Det skete på baggrund af, at tildelingen af tilladelserne kan være i strid med EU-retten.

Beslutningen kommer dog ikke til at påvirke byggeriet af Danmarks to næste havvindmølleparker, Vesterhav Syd og Vesterhav Nord, da parkerne er statsudbudte.

Begge er en del af Energiaftalen 2012, som blev indgået med et bredt politisk flertal i Folketinget, og den samlede effekt forventes at blive 344 MW, hvilket dækker mere end 350.000 danske husstandes årlige forbrug.

I januar blev de områder, hvor der skal bygges i syd såvel som nord, markeret med bøjer, og den 6. februar begyndte udlægningen af sten på de positioner, hvor møllerne skal stå. Stenene beskytter havbunden omkring møllernes fundamenter mod erosion.

Logistik og ingeniørkunst på højt niveau

Nu går man så for alvor ind i anlægsfasen til søs med udlægning af stenene, der går forud for installationen af selve fundamenterne ud for Hvide Sande.

Vattenfall forventer, at stenudlægningen i både syd og nord bliver afsluttet inden udgangen af februar. Men alt afhænger af vind og vejr:

– Det er en vigtig milepæl, at vi nu er godt i gang med at udlægge stenbeskyttelse og snart begynder installationen af selve fundamenterne ud for Hvide Sande.

– Opførelsen af havvind er logistik og ingeniørkunst på højt niveau. Selvom vi efterhånden har stor erfaring her i Danmark, så tager vi ingenting for givet. Alt er planlagt til mindste detalje, men det er nødvendigt at opdatere planerne løbende afhængigt af vejret, forklarer projektdirektør for havmølleparkerne Vesterhav Syd og Nord hos Vattenfall, Mathilde Damsgaard.

Kan høres fra kysten

Det næste skridt i byggeprocessen er, at vindmøllernes fundamenter skal monteres.

Møllerne står på såkaldte monopæle, som er nogle enorme stålrør, der bliver nedrammet i havbunden. Opgaven bliver udført af et såkaldt jack up-skib, der kan stå på havbunden ved hjælp af fire store ben.

Vattenfall forventer, at jack up-skibet begynder arbejdet ud for Hvide Sande omkring den 20. februar:

– Når vi nedrammer, bliver monopælene banket ned i havbunden. Det kan formentlig høres fra kysten, men det afhænger meget af vejret. Jeg forventer ikke, at det er noget, som mennesker og dyr bliver meget generet af, for vi er trods alt 9-10 kilometer fra kysten ved Hvide Sande, siger Mathilde Damsgaard.

Én monopæl monteres om dagen

Hun uddyber, at der typisk kun hamres i omkring tre timer pr. monopæl, og at man i gennemsnit forventer at montere én pæl pr. dag.

Vattenfall forventer, at nedramningen af monopæle i syd sker i perioden fra omkring den 20. februar og det meste af marts. Arbejdet med monopæle i nord bliver gennemført i løbet af april. Dernæst trækkes kabler mellem møllerne og fra møllerne til kysten frem til juni, fra juli til efteråret installeres mølletårne og -vinger, og i december står anlægsarbejder færdigt, og havvindmølleparkerne er i fuld drift.

Vesterhav Syd består af i alt 20 møller, mens den nordlige tvillingepark vil tælle 21 møller og placeres henholdsvis mellem 9 og 10 km. fra kysten nordvest for Hvide Sande og mellem 5,5 og 8,4 km. fra kysten vest for Harboøre.

Relateret indhold