Novo-projekt bygget på rekordtid

Ved hjælp af en optimeret fast track-model er det lykkedes at opføre en gigantisk Novo Nordisk-bygning på rekordtid.
Fast track-modellen har givet en hurtig byggetid for House of Innovation. Foto: RH Arkitekter.
Fast track-modellen har givet en hurtig byggetid for House of Innovation. Foto: RH Arkitekter.

House of Innovation, en u-formet bygning på 16.800 kvm, er netop blevet indviet i Novo Nordisk Park i Måløv lidt uden for København. Bygningen er tegnet af RH Arkitekter, og gennem hele byggeprocessen har der været et stort fokus på at få huset færdigt til tiden og sørge for, at pengene passede. Med projekteringsopstart i begyndelsen af 2014 og overdragelse til bygherre allerede i februar 2016 er der tale om et rekordhurtigt byggeprojekt, og en af de metoder, der med stor succes er blevet brugt til at sikre netop det, er en såkaldt fast track-model, der fungerer som en projektleveringsstrategi, hvor man starter arbejdet med konstruktionen, før designet er færdigt. Det oplyser Rambøll.

Formålet med fast track-metoden er at forkorte tiden fra design til færdiggørelse. Men den forskudte tilgang til design og udførsel kræver samtidig en meget høj grad af fleksibilitet, samarbejde på tværs af discipliner og koordination med mange interessenter, og det stiller høje krav til projektgruppen.

Så snart projektforslaget lå klar, gik entreprenørerne i jorden dagen efter – samtidig med at vi projekterede færdigt.

Christian Knudsen Projektleder, Rambøll

Hurtigt i gang

– Så snart projektforslaget lå klar, gik entreprenørerne i jorden dagen efter – samtidig med at vi projekterede færdigt, siger Christian Knudsen, der er projektleder i pharma-afdelingen i Rambølls byggeridivision og en af hovedkræfterne bag byggeprojektet. Han uddyber:

– Når man arbejder sådan, sker der selvfølgelig ændringer undervejs, og det stiller krav til os. Heldigvis har mange af os været på Novo Nordisk-projekter før, og vi ved, der kommer mange ændringer. Men når vi først er i gang og sikrer en stram styring af det hele, så kan det godt lade sig gøre. Men også kun fordi vi tidligt i fasen har et tæt samarbejde med entreprenørerne.

De mange ændringer undervejs i projektet stillede ekstra store krav til økonomistyringen.

– Vi har taget fat om alle ændringer og styret dem i samarbejde med entreprenørerne. Vi har brugt rigtig meget tid på at snakke sammen og hele tiden nivellere ind, hvor vi er henne, og støtte hinanden mod et fælles mål. Det er vigtigt, at alle skal igennem sådan et projekt med succes – og tjene penge, siger Christian Knudsen.

Rambøll har været totalrådgiver på projektet, RH Arkitekter har tegnet, mens hovedentreprenørerne er Per Aarsleff og Wicotec.

Fast track-modellen fungerer som en projektleveringsstrategi, hvor arbejdet med konstruktionen igangsættes, før designet er færdigt. Foto: RH Arkitekter.
Fast track-modellen fungerer som en projektleveringsstrategi, hvor arbejdet med konstruktionen igangsættes, før designet er færdigt. Foto: RH Arkitekter.

Relateret indhold