NCC og Arkil indgår aftale om kloakprojekter til 600 mio. kroner

Entreprenørselskaberne har indgået en partneringaftale med Halsnæs Forsyning og Hillerød Forsyning og skal de kommende år udføre fem store separatkloakeringsprojekter - med 100 % tillid, åbenhed og gennemsigtighed.
De fem projekter dækker fire i Hillerød og ét i Halsnæs. Foto: Arkil.
De fem projekter dækker fire i Hillerød og ét i Halsnæs. Foto: Arkil.

Til dagligt er de konkurrenter, men nu har NCC og Arkil indgået en partneringaftale med Halsnæs Forsyning og Hillerød Forsyning, som betyder, at entreprenørselskaberne i de kommende år skal udføre fem store separatkloakeringsprojekter til en værdi af ca. 600 mio. kroner.Med partneringaftalen er alle parter forpligtet til at dele erfaringer fra projekterne med hinanden – og dermed skal Arkil og NCC til at dele viden, de normalt ville holde for sig selv:

– 100 % tillid, åbenhed, gennemsigtighed og samarbejde fra projektets start er grundlaget for succesfuld partnering. Vi er indstillet på, at det kræver fuldstændig åbenhed og videndeling, så alle parter drager erfaringer og viden med ind fra de projekter, vi udfører. Vi hjælper med andre ord hinanden med at minimere risici og optimere projekterne, siger direktør i NCC’s forsyningsenhed Michael Thomsen.

I bedste fald kan det forbedrede samarbejde føre til en reduktion af omkostningerne på mellem fem og 20 %, som fordeles ligeligt mellem bygherre og entreprenør.

Kompetencerne rækker længere

De fem projekter dækker fire i Hillerød og ét i Halsnæs.

Her får Arkil ansvaret for projekterne i Hillerød Midtby og erhvervsområdet Rønnevang, mens NCC skal stå for separatkloakering af Favrholm og Østbyen i Hillerød samt kloakrenovering i Hundested i Halsnæs Kommune.

– Ved at pulje alle vores kompetencer kan vi nå længere. Når en god idé opstår, kan både vi og NCC være med til at videreudvikle den, og det giver grobund for ny læring til gavn for alle parter. Vi får kort sagt en samarbejdsstruktur, hvor vi alle spiller hinanden gode på tværs af både virksomheder og faggrænser, siger Claus Lundgaard, divisionsdirektør i Arkil.

Kommer borgerne til gavn

At bygherre og entreprenør har sammenfaldende interesser har flere fordele, fortæller Peter Underlin, COO og forsyningschef, Hillerød Forsyning:

– Det betyder, at vi får bedre forudsætninger for at overholde både budgetter og tidsfrister, når de fem, store og vigtige renoverings- og separatkloakeringsprojekter skal føres ud i livet i de kommende år, siger han og tilføjer, at aftalen med de lavere omkostninger ligeledes gavner borgerne i de to kommuner, da de to forsyningsselskaber er kommunalt ejede.

– Målet med samarbejdet er økonomisk effektivitet for alle parter samt innovation og bæredygtighed. Under forhandlingerne har vi på begge sider af bordet arbejdet på at fordele de økonomiske fordele og ulemper mellem os. Tillid og godt samarbejde er nøglen til succes, siger Jacob Kaae Lind Nordqvist, administrerende direktør, Halsnæs Forsyning.

Relateret indhold