Mens vi venter på renten: Lavere renter gavner byggeriet – men…

En ændring af renten vil have stor effekt på en allerede overophedet byggebranche. Økonomer venter spændt på resultatet af dagens rentemøde i den Europæiske Centralbank.
En mand i skjorte med gul hardhat og en rulle tegninger i højre hånd står med ryggen til kameraet. Han kigger op mod to høje nybyggerier med en kran ved bygningen til venstre
Stiger renten – eller falder den? Uanset vil det få større betydning for byggebranchen end for andre brancher. Foto: Getty Images

Falder renten med 1 procentpoint, kan det give op mod 6.000 nye jobs i byggeriet om to år. Men branchen er allerede overophedet. Hvor skal arbejdskraften komme fra?, spørger seniorøkonom Lasse Lundqvist fra Prognosecenteret i Byggefakta.

Han venter spændt på, at den Europæiske Centralbank (ECB) har afsluttet dagens rentemøde. Efterfølgende melder centralbanken nemlig ud, om den justerer renten op eller ned – eller lader den blive uændret. Bliver renten nedjusteret med 25 basispoint, vil det være i tråd med Prognosecenterets seneste prognose. Det betyder, at Nationalbanken indlånsrente falder til 3,1 pct.

Læs også

Ny konkursrekord afblæst – men noget nager stadig branchen

Hvis renten ændres, kan det få stor betydning for byggeriet. Især et rentefald vil få positiv betydning på branchen. Det viser en analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE). Analysen peger bl.a. på, at bygge- og anlægsbranchen bliver berørt betydeligt mere end andre brancher, når renten ændres.

Lidt af en dominoeffekt

Falder renten for eksempel med 1 procentpoint, stiger bruttoværditilvæksten i bygge- og anlægsbranchen med 3,5 procent over de næste 2 år. Det skyldes især boligmarkedet, fortæller cheføkonom i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, Sofie Holme Andersen.

– Der er tale om lidt af en dominoeffekt. Når renterne falder, bliver det billigere at eje et hus, og så stiger boligpriserne. Det betyder igen, at andelen af boligejerens indtægter, der går til at servicere boligen, vil være nogenlunde uændrede. Når boligpriserne stiger, har det betydning for markedet, hvor det bliver mere fordelagtigt at bygge nyt, fordi forskellen mellem investeringens størrelse og salgsprisen øges, siger Sofie Holme Andersen.

Markant stigning i boligbyggeriet

Ifølge Prognosecenteret i Byggefakta vil renteudviklingen og forventningerne til denne have konsekvenser for byggeaktiviteten – særligt inden for nybyggeri af boliger men også f.eks. kontorbyggeriet.

“Vi ser faktisk, at alle indikatorer peger på en branche i total overophedning.
Hvor skal arbejdskraften komme fra?”

Lasse Lundqvist, seniorøkonom, Prognosecenteret

– Allerede i andet halvår af 2024 forventer vi, at igangsætninger af boliger stiger markant som følge af den ophobede pulje af projekter, der afventede grønt lys fra renten. Vi taler om en såkaldt ketchup-effekt, udtaler seniorøkonom Lasse Lundqvist.

I den seneste byggeprognose fra Prognosecenteret fremgår det, at især rentenedsættelser og de mange igangsætninger i 2024 fører til en stigning i byggeaktiviteten på 25,4 % i 2025, målt på produktionsværdier.

En branche i total overophedning

Hvis renten falder, skabes der større produktion i næsten alle brancher, og det påvirker også beskæftigelsen. Beskæftigelsen i bygge- og anlægsbranchen er dog allerede tæt på kapacitetsgrænsen, hvilket betyder, at den forventede effekt af en beskæftigelsesstigning kan være svær at opnå.

Lasse Lundqvist
Seniorøkonom fra Prognosecenteret i Byggefakta, Lasse Lundqvist, forventer, at medarbejdere i renoveringssektoren vil flytte over til nybyggeriet, hvis renten sættes ned og beskæftigelsen stiger.

Lasse Lundqvist uddyber:

– Vi ser faktisk, at alle indikatorer peger på en branche i total overophedning. Hvor skal arbejdskraften komme fra? Vi vil snarere se en omrokering, hvor flere ansatte i renoveringssektoren flytter over til nybyggeri.

Rentefald kan give 6.000 flere i job

Analysen fra AE viser endvidere, at beskæftigelsen stiger mest i de private tjenesteydende erhverv (eksklusive søfart). Det er i høj grad en effekt af, at de private tjenesteydende erhverv udgør langt størstedelen af beskæftigelsen.

Så mens beskæftigelsen stiger med cirka 11.000 personer i privat service i det andet år efter en rentesænkning, udgør det kun omkring 0,5 procent af beskæftigelsen i branchen.

Læs også

Prisen på lejligheder stiger og stiger – er tæt på historisk dyre

Ved et rentefald på 1 procentpoint stiger beskæftigelse alene i bygge- og anlægsbranchens med cirka 6.000 personer to år efter, hvilket svarer til omkring 2,5 procent af beskæftigelsen i branchen

– Når beskæftigelsen stiger, giver det mere lønindkomst og derfor mere forbrug i samfundet generelt. Det får så produktionen til at stige yderligere, forklarer Sofie Holme Andersen.

Historisk lav arbejdsløshed

Ifølge Prognosecenteret er arbejdsløsheden på et historisk lavt niveau, mens beskæftigelsen er rekordhøj. Næsten hver tredje virksomhed i bygge- og anlægsbranchen oplever produktionsbegrænsninger på grund af mangel på arbejdskraft, og hver syvende virksomhed opgiver at besætte ledige stillinger.

De seneste løntal viser en årlig stigning på omkring 7 %, hvilket tydeligt viser, at kampen om arbejdskraften er intensiveret.

Læs om beskæftigelsen i byggeriet herunder:

Læs også

Største stigning i 20 år: Nu presser lønnen byggeomkostningerne op

Dagens rentemøde i ECB starter kl. 13:45. Den efterfølgende pressekonference forventes at begynde kl. 14:45.

Den danske Nationalbank arbejder med en fastkurspolitik og følger derfor typisk rentebevægelserne fra ECB.

Relateret indhold