Manglen på sten, sand og grus skal løses ved samarbejder på tværs

Sand, grus og sten er vigtige for byggeri og anlæg, men indenfor få årtier forventes Sjælland at løbe tør. Nu går den offentlige og private sektor sammen for at minimere forbruget af råstoffer i anlægs- og byggeprojekter.
Råstoffer som sten, sand og grus er knappe og samtidig ikke-fornybare, og allerede nu er der mangel på særlige kvaliteter. Det forsøges nu løst via Danmarks første skaleringsproces med deltagelse af flere offentlige organisationer og den private sektor.
Råstoffer som sten, sand og grus er knappe og samtidig ikke-fornybare, og allerede nu er der mangel på særlige kvaliteter. Det forsøges nu løst via Danmarks første skaleringsproces med deltagelse af flere offentlige organisationer og den private sektor.

Danmarks første skaleringsproces

  • Formål:
  • – At mindske råstofforbruget ved at få flere genanvendte og fornybare materialer ind i bygge- og anlægsprojekter
  • – At opdyrke nye samarbejder og igangsætte konkrete initiativer
  • – At anvende en skaleringsproces som metode, samle flere offentlige aktører om udfordringen og skabe større innovationshøjde og skala i offentlige indkøb
  • – At dele viden og formulere de udfordringer vi har, når vi vil bygge med færre råstoffer
  • – At gå til markedet med skala bag de eksisterende behov
  • – At reducere transaktionsomkostninger ved at udvikle nye løsninger

Det kræver enorme mængder råstoffer at bygge nye boliger og anlægge nye veje. Men Sjælland forventes at løbe tør for sand og grus inden for få årtier. Det skal et nyt initiativ igangsat af Region Sjælland, Center for Offentlig-Privat Innovation og Gate 21 finde nye løsninger på.

Danmarks første skaleringsproces er en helt ny metode indført af Center for Offentlig-Privat Innovation (CO-PI). Her går flere offentlige organisationer sammen om en fælles udfordring, så det bliver mere attraktivt for private aktører i markedet at udvikle nye løsninger.

Kan ikke skabe forandringer alene

Region Sjælland går foran med et mål om at genanvendte materialer og overskudsjord skal dække 20 % af råstofforbruget inden 2032. Derfor samarbejder regionen med CO-PI og den grønne partnerskabsorganisation Gate 21 om at få løst det store problem.

Bruno Jerup, formand for Udvalget for grøn omstilling, bæredygtighed og miljø i Region Sjælland:

– Vi vil gerne tage vores del af ansvaret for at løse udfordringen med byggeriets store – og stigende – træk på råstofferne. Vi har mulighed for at skabe en forandring, men vi kan ikke gøre det alene. Derfor tager vi arbejdshandskerne på og inviterer andre offentlige bygherrer til at gå med i samme retning.

Læs også: Danmark opbrugte allerede d. 28. marts vores del af jordens ressourcer for 2022

En motor for innovation

I en skaleringsproces går flere offentlige organisationer sammen om en fælles udfordring. Det skaber større samlet efterspørgsel, og derved kan private virksomheder hurtigere se en forretning i at udvikle de nye løsninger, der er behov for.

På den måde bliver den offentlige indkøbsmuskel en motor for innovation. Det er der store muligheder i: Den offentlige sektor køber ind for 380 mia. kr. årligt.

Programchef i CO-PI, Ole Bech Lykkebo siger:

– Det kræver mod at stille sig frem med et problem ingen kender løsningen på. Så det er stærkt af Region Sjælland at gå foran. Vores opgave er nu at engagere flere offentlige bygherrer i problemet og invitere private virksomheder og resten af værdikæden til en tidlig dialog om at løse det.

Sofus Rex, direktør i Gate 21, tilføjer:

– En markant reduktion i forbruget af råstoffer er centralt for den grønne omstilling af bygge- og anlægsbranchen. Og den omstilling kan en fælles offentlig efterspørgsel være en stærk drivkraft for. Sammen kan vi skabe den skala, der gør, at vi rykker fra målsætninger til handlinger og når vores klimamål.

Det kommende år vil Region Sjælland teste innovative og cirkulære kriterier i et af sine egne bygge- og anlægsprojekter. Gate 21 er projektleder og understøtter konkrete test- og demonstrationsprojekter hos både Region Sjælland og andre offentlige bygherrer.

CO-PI, Gate 21 og Region Sjælland holder infomøde om skaleringsprocessen ‘Sammen om mindre råstofforbrug’ torsdag den 7. april. Læs mere her.

Relateret indhold